Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2024,
8.33

Osveženo pred

2 dneva, 6 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

vreme reševanje evakuacija Kitajska poplave

Sreda, 3. 7. 2024, 8.33

2 dneva, 6 ur

Ekstremne razmere na Kitajskem, evakuirali 250 tisoč ljudi #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Kitajska se zadnje mesece sooča z ekstremnimi vremenskimi razmerami, od vročinskih valov do neurij in nalivov. V provinci Anhui na vzhodu so do torka popoldne evakuirali skoraj 250 tisoč ljudi, medtem ko več delov države pestijo obilne padavine, zaradi katerih naraščajo vodostaji rek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neurje je prizadelo skoraj milijon prebivalcev province Anhui, oblasti pa so bile do torka popoldne prisiljenih evakuirati 242 tisoč ljudi, je danes poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua, ki se sklicuje na podatke urada province za upravljanje izrednih razmer.

Okrožje Pingjiang v Yueyangu, provinca Hunan | Foto: Reuters Okrožje Pingjiang v Yueyangu, provinca Hunan Foto: Reuters

Vodostaj najdaljše kitajske reke Jangce je na več mestih v Anhuiju presegel opozorilne vrednosti in še naprej narašča. Zaradi obilnega deževja je nivo vode presegel opozorilne vrednosti še v 20 drugih rekah in šestih jezerih v tej provinci.

Na več sto vremenskih postajah v Anhuiju so med ponedeljkom in torkom popoldne v 24 urah zabeležili več kot sto milimetrov padavin. Posnetki državne televizije CCTV so danes prikazovali reko Jangce v mestu Wuhu, ki je narasla tako visoko, da je voda skoraj prekrila kip, ki običajno stoji približno 12 metrov nad gladino.

Pokrajinski vremenski urad je za provinco Anhui od danes do petka napovedal še več padavin in izdal opozorila za morebitne geološke nesreče na jugu province. Xinhua poroča še, da je bilo na nadzor jezov in pregrad ob reki Jangce napotenih več deset tisoč uradnikov.

Pingjiang | Foto: Reuters Pingjiang Foto: Reuters Pingjiang | Foto: Reuters Pingjiang Foto: Reuters

Intenzivno in obilno deževje je v zadnjih mesecih na jugu Kitajske povzročilo več smrtonosnih nesreč. Po poročanju državnih medijev so poplave v provinci Hunan prejšnji mesec zahtevale pet življenj, pred tem pa je zemeljski plaz ubil osem ljudi. Obilno deževje in poplave so junija terjale 38 smrtnih žrtev tudi v južni provinci Guangdong.

Ljubno poplave tovornjak
Novice Sanacija vodotokov po lanskih poplavah končana, a to je le začasna rešitev
Neurje v Švici
Novice Po neurjih na jugovzhodu Švice trije pogrešani
Avstrijsko Štajersko je v soboto prizadelo hudo neurje z močnimi nalivi, zaradi česar so ponekod reke prestopile bregove.
Novice Zemeljski plaz pri avstrijskem Gradcu usoden za otroka
Ne spreglejte