Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2012,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Egipt opozicija protesti referendum

Ponedeljek, 10. 12. 2012, 10.35

8 let

Egiptovska vojska z začasnimi policijskimi pooblastili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Opozicija opozarja, da bi se z izpeljavo referenduma, ki je načrtovan 15. decembra, nadaljevala deljenje in polarizacija države.

Čeprav je egiptovski predsednik Mohamed Mursi včeraj preklical dekret, s katerim si je podelil precejšnje pristojnosti, s tem ni zadovoljna egiptovska opozicija, ki od Mursija zahteva še, da prekliče referendum o osnutku nove ustave, ki ga je sklical za 15. december. Vodje opozicijskih skupin so se sicer včeraj sestali v Kairu, na srečanju pa pozvali Egipčane k množičnim protestom, ki jih nameravajo izpeljati v torek, poroča CNN.

Opozicija bo bojkotirala referendum Po srečanju opozicije je tiskovni predstavnik Nacionalne osvobodilne fronte povedal, da bodo bojkotirali referendum, saj ga je nemogoče izvesti zaradi ustrahovanja Muslimanske bratovščine, ki močno podpira predsednika Mursija. "Referendum je močno neodgovorno dejanje, ki bo povzročilo nadaljnjo delitev in polarizacijo," so prepričani v Nacionalni osvobodilni fronti.

Opozicija se je odločila pozvati k vnovičnim protestom, potem ko je Mursi zavrnil predlog o preložitvi nedeljskega referenduma. Mursi je sicer preklical dekret, s čimer je poskušal rešiti politično krizo, ki je zajela Egipt, vendar se bodo, kot kaže, politična nesoglasja med Mursijevimi podporniki in nasprotniki nadaljevala. Pri tem se odpira vprašanje, ali je Mursi zmožen voditi to krhko demokracijo.

"Demokracija je lahko boljša od tega" Potem ko je Mursijev svetovalec Mohamed Selim El Ava v soboto predstavil predlog o preklicu dekreta, so ga številni pripadniki opozicije zavrnili. "Demokracija je lahko boljša od tega," je za CNN povedal Amr Mousa, nekdanji vodja Arabske lige. "Če ustava ni demokratična in objektivna, bi morali imeti dovolj časa, da spremenimo določene člene ustave," je še prepričan.

Mursi je namreč odločno zavrnil predlog opozicije, da bi prestavili referendum, dokler ne spremenijo nekaterih členov ustave. Prepričan je namreč, da je takšna ustava nujno potrebna, da ohranijo demokracijo, opozicija pa mu ugovarja, češ da ustava ne predstavlja mnenja vseh Egipčanov. Na Mursijevo stran se je postavil tudi neodvisni sodni svet, ki je ugotovil, da mora biti referendum izpeljan 15. decembra.

Protesti maloštevilni, predsedniška palača dobro zavarovana Po nasilnih protestih pretekli teden so tudi včeraj potekali protesti proti predsedniku Mursiju, vendar so bili ti razpršeni, udeležba pa maloštevilna. Egiptovska vojska je še vedno skrbno varovala predsedniško palačo, pred katero se je pretekli teden zbiralo večje število nasilnih protestnikov.

Ne spreglejte