Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 12. 2014,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 12. 2014, 16.18

8 let

Dvojčka, ki bosta vesoljski eksperiment

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med ljudmi, ki bodo zaznamovali leto 2015, bosta tudi astronavta brata Kelly.

Scott in Mark Kelly sta se do prvega razreda osnovne šole oblačila v enaka oblačila. Zdaj 50 let stara dvojčka sta imela svoj jezik, v katerem sta sanjarila, da bosta poletela v vesolje. In sta. Prvi je bil Scott, ki je poletel trikrat, a večkrat – štirikrat – je bil v vesolju Mark, sicer znan tudi kot mož ustreljene kongresnice Gabrielle Giffords. Med njima sicer ni rivalstva, a Mark se rad pohvali, da je sicer prvi letel Scott, a pozneje so večkrat izbrali njega.

V letu 2015 pa bo vse njune dosedanje polete v vesolje zasenčil Scott. Na mednarodni vesoljski postaji bo preživel leto dni. Zato so ju pri reviji Time izbrali v peščico ljudi, ki bodo zaznamovali to leto.

Scott bo v vesolje poletel marca v upanju, da bo postavil ameriški rekord v bivanju v vesolju. Na vesoljski postaji bo skupaj z ruskim kozmonavtom Mihailom Korinienkom, poleg pa se bo menjavalo še 13 preostalih članov posadke. Nekateri bodo tam le deset dni, drugi šest mesecev.

Dvojčka odlična za testiranje Brata Kelly sta med astronavti posebnost. Ker imata identični genski material, raziskovalcem omogočata izjemno možnost vpogleda, kako breztežnostno stanje deluje na človeško telo. Ali je vpliv odvisen od genske zasnove ali od zunanjih dejavnikov? Pri prihodnjem raziskovanju vesolja je najšibkejši člen prav človeško telo. Tehnološko lahko dosežemo Mars, vprašanje pa je, kako bi dolgo potovanje preživel človek.

Zato Nasa potrebuje človeka, ki bo v vesolju preživel dalj časa. Brata Kelly sta za to popolna. Eden bo v vesolju, drugi na zemlji. Lahko bodo primerjali spremembe v telesu tistega, ki je v vesolju, s spremembami tistega, ki je ostal na Zemlji. "O proučevanju dvojčkov nismo razmišljali, niti nismo na ta način izbirali posadke za vesoljske izlete. Šele ko se je izkazalo, da sta oba dvojčka astronavta, smo se odločili, da bosta del eksperimenta," je dejal Mike Suffredini, vodja projekta vesoljske postaje pri Nasi.

Tako bodo lahko s primerjavo skoraj identičnega telesa na Zemlji pravzaprav ugotovili, kako na telo vpliva leto dni bivanja v vesolju. Mark bo zemeljski testni objekt, njegov šest minut mlajši brat Scott pa vesoljski.

Na misijo nikoli skupaj Njuna vesoljska kariera se je začela v osemdesetih, ko so ju kot vojaška pilota na letalonosilkah izbrali za testna pilota ameriške vojaške mornarice. Leta 1995 sta se prijavila v astronavtski program Nase, bila sta izbrana in spet sta bila oblečena v enaka oblačila, tokrat v skafandre ameriških astronavtov. Skupno sta v vesolje poletela sedemkrat, a nikoli skupaj v isti misiji. "Zdelo se nama je, da bi bilo za najine otroke prehudo, da bi naenkrat izgubili očeta in strica, če bi se zgodila nesreča," je dejal Scott.

Sicer je res, da je Mark v vesolje poletel večkrat, a je rekorder v bivanju v vesolju Scott. Do zdaj je v vesolju najdlje bival 159 dni leta 2011. Med tem bivanjem se je najbolj pritoževal nad sindromom, o katerem so poročali tudi drugi astronavti, ki so dlje časa bivali v vesolju: tik očesa. Za to znanstveniki še nimajo razlage.

Izziv bivanja v štirisobnem stanovanju Mark bratu sicer ne zavida dolgega bivanja v vesolju. Vesoljska postaja je vse prej kot udoben hotel. Dolga je dobrih sto metrov, sestavljena iz 14 modulov, ki astronavtom zagotavljajo le toliko življenjskega in delovnega prostora kot notranjost boeinga 747.

V tem "štirisobnem stanovanju", kot mu rečejo astronavti, ostati leto dni je psihološki izziv. Še posebno, ker je edini zasebni prostor človeka le spalna kabina, kjer je dovolj prostora za računalnik, spalno vrečo in nekaj osebnih predmetov. Vsakodnevna rutina je sestavljena tako, da 30 odstotkov časa posvetijo znanstvenim eksperimentom, 40 odstotkov telovadbi in 30 odstotkov vzdrževanju vesoljske postaje. Astronavtom je na voljo tudi knjižnica, Nasa jim priskrbi katero koli nadaljevanko ali film, ki si ga zaželijo, domačim lahko pošiljajo elektronsko pošto, telefonirajo pa lahko, kadar je dobra zveza.

Pomembni psihološki testi Na Scottu in njegovem ruskem kolegu pa tudi na Marku na Zemlji bodo izvajali deset medicinskih in psiholoških testov. Raziskovali bodo vpliv breztežnosti na kardiovaskularni sistem, raven kisika v krvi, trdnost kosti, prav tako pa tudi vpliv na staranje celic in oči.

Raziskovali pa bodo tudi telesne bakterije, ki so potrebne za delovanje telesnega ekosistema, pri čemer še ne vedo, kako breztežnostno stanje vpliva na te bakterije. Zato bosta oba dvojčka redno analizirala urin in blato, da bodo lahko primerjali bakterije v telesu.

Še bolj pa so pomembne psihološke raziskave. Kako osamitev v vesolju vpliva na kognitivne funkcije in na stres. Do zdaj so opazili, da se na polovici misije navadno pojavijo prve psihološke težave. Ker je bil Scott že pol leta v vesolju, bodo lahko podatke s prihajajoče misije primerjali s starimi.

Še bolj pomembno pa je, da bo imel Scott oporo v bratu Marku. Ko so leta 2011 ustrelili Markovo ženo, je bil Scott v vesolju in novico mu je sporočila Nasa. "V takih trenutkih je težko, če je edina oseba, ki ti lahko ponudi oporo, v vesolju," je dejal Mark.

Zdaj bo Mark na Zemlji opora za Scotta v vesolju. Mark se je sicer kot astronavt že upokojil. Scott, ki bo po vrnitvi iz vesoljske postaje star 52 let, se o upokojitvi še ni odločil. Ne glede na to, ali bo v vesolje še poletel, bosta brata Kelly nedvomno zapisana v zgodovino vesoljskih poletov.

Ne spreglejte