Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2011,
19.55

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Irska zloraba otrok Katoliška cerkev

Četrtek, 14. 7. 2011, 19.55

5 let, 7 mesecev

Dublin: Vloga Katoliške cerkve pri zlorabah otrok sramotna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Irska je zaradi poročila o ravnanju Katoliške cerkve v primerih pedofilije med duhovniki na jugu Irske danes na pogovore poklicala veleposlanika Vatikana.

Irski zunanji minister Eamon Gilmore je veleposlanika Vatikana, nadškofa Giuseppeja Leanzo pozval na pogovor, potem ko je v četrtek objavljeno vladno poročilo pokazalo, da je Vatikan irske škofe skrivoma odvračal od tega, da bi pedofilske duhovnike prijavili policiji. Vatikan: Ne spoštujete novih pravil o zaščiti otrok Dvoletna preiskava, ki jo je naročila vlada, je namreč pokazala, da je Vatikan leta 1997 vzpodbujal škofe, naj ne spoštujejo novih pravil o zaščiti otrok, ki jih je sprejela irska Cerkev. "Zakon Cerkve nad državnim zakonom" Zunanji minister Gilmore in premier Enda Kenny sta obtožila Vatikan, da je kršil suverenost Irske, ko je irskim škofom leta 1997 v pismu naročil, naj postavijo zakone Cerkve nad državne zakone. V pismu je namreč škofe opozoril, da bo njihova politika iz leta 1996, v kateri so zahtevali, da vse domnevne pedofile med duhovniki prijavijo policiji, spodkopala cerkveno kanonsko pravo, ki določa obravnavo tovrstnih primerov znotraj Cerkve. Vsi, ki bi ravnali drugače, bi se znašli v "zelo neprijetnem" položaju, ko bi njihove odločitve v Rimu izničili.

"Popolnoma sramotno stališče Vatikana" Irski premier Kenny je kot "popolnoma sramotno" označil to stališče Vatikana glede na to, da gre "za nekaj tako občutljivega in osebnega s tako dolgoročnimi težavami za vpletene osebe". Napovedal je tudi, da bodo kmalu sprejeli zakon, po katerem bo prikrivanje informacij o zlorabah otrok pred policijo kaznivo dejanje. To bo vključevalo tudi informacije, ki jih bo duhovnik dobil med spovedjo.

"Vatikan mora ravnati v skladu z zakoni te države" "V tej državi velja en zakon. Vsi se bodo morali naučiti, da se mu bodo podredili. Vatikan mora ravnati v skladu z zakoni te države," pa je dejal Gilmore veleposlaniku Vatikana. V tem redkem dogodku za kakega diplomatskega predstavnika Vatikana nasploh, še posebej pa v pretežno katoliški Irski, je Gilmore poudaril, da tokrat ne bodo mirovali in da pričakujejo odgovor Vatikana.

Za milijardo evrov odškodnin Kot je poudaril, Vatikanu ne bodo dovolili, da bi znova zanikal odgovornost. To se je namreč nazadnje zgodilo leta 2009 po objavi poročila o treh desetletjih prikrivanja spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov v dublinski nadškofiji in šestih desetletjih zlorab v šolah, ki jih je vodila Cerkev. Zaradi tovrstnih škandalov katoliških duhovnikov so irski davkoplačevalci doslej financirali že za milijardo evrov odškodnin 13.000 ljudem.

Vatikan trdi, da gre za lokalni, irski problem Odkar je prvi pedofilski škandal med duhovniki na Irskem leta 1994 privedel do padca irske vlade, je Vatikan vedno vztrajal, da gre za lokalni, irski problem. Vatikan ga je obžaloval, a trdil, da v njem ni imel nobene vloge. Papež Benedikt XVI. je enako ponovil v lanskem pastoralnem pismu irskim vernikom.

Veleposlanik Leanza po pogovoru na zunanjem ministrstvu ni želel odgovarjati na vprašanja. Prebral je le izjavo, da je Sveti sedež popolnoma zavezan sprejemu vseh potrebnih ukrepov za zaščito otrok. Dodal je, da je ravnokar prejel poročilo, ki ga bo predal Vatikanu. Vlada je sicer poročilo na svetovnem spletu objavila že v sredo.

Med dvoletno preiskavo so preučili obravnavo pritožb o spolnih zlorabah otrok s strani 19 duhovnikov med letoma 1996 in 2009 v večinoma podeželski škofiji Cloyne na jugu Irske, v grofiji Cork. Ugotovili so, da je bila obravnava pritožb neustrezna, saj je vseh 40 žrtev zlorab čutilo, da jih je institucionalna Cerkev pustila na cedilu.

Ne spreglejte