Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
20.12

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

migranti Evropska unija evropska mejna straža migracije

Sreda, 20. 2. 2019, 20.12

5 let, 1 mesec

Države članice EU z dogovorom o reformi evropske mejne straže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Migrant | Evropska mejna straža bo med drugim zagotavljala tehnično in operativno podporo članicam pri vračanju nezakonitih migrantov. | Foto Reuters

Evropska mejna straža bo med drugim zagotavljala tehnično in operativno podporo članicam pri vračanju nezakonitih migrantov.

Foto: Reuters

Države članice EU so danes dosegle dogovor o krepitvi stalne enote evropske mejne in obalne straže na do deset tisoč pripadnikov do leta 2027. Tako so države članice potrdile izhodišče za pogajanja o reformi evropske mejne straže in bodo lahko začela pogajanja z Evropskim parlamentom.

Pripadnike stalne enote bodo v skladu z dogovorom začeli nameščati prvega januarja 2021. Do leta 2024 naj bi to enoto okrepljene naslednice agencije za zunanje meje Frontex okrepili na sedem tisoč. Tedaj bodo proučili število in sestavo enote ter jo dopolnili do deset tisoč. 

Evropska komisija je sicer predlagala, da bi stalno enoto na deset tisoč pripadnikov okrepili že do leta 2020. Frontex ima sicer trenutno 643 stalnih članov. 

Idomeni begunci migranti
Novice Zavračanje prebežnikov: pri varuhu niso ugotovili, ali je policija ravnala nezakonito

Evropska mejna straža bo pomagala pri vračanju nezakonitih migrantov

V skladu z dogovorom, ki so ga članice deloma sklenile že v začetku decembra, bo evropska mejna straža zagotavljala tehnično in operativno podporo članicam pri vračanju nezakonitih migrantov ter jim pomagala pri identifikaciji državljanov tretjih držav.

Mejna straža, ki lahko zdaj deluje zunaj EU le v sosednjih državah, bo lahko po novem delovala tudi v drugih tretjih državah, če bodo te s tem soglašale. EU bo lahko sklenila sporazume s tretjimi državami, s čimer bodo omogočili namestitev njenih ekip za upravljanje meje in vračanje nezakonitih migrantov v omenjene tretje države.

Idomeni, begunci, migranti
Novice Razkrinkali združbo Afganistancev, ki je čez mejo tihotapila migrante

Število nezakonitih migrantov, ki so vstopili v EU, lani upadlo

Ta dogovor pomeni izhodišče Sveta EU za pogajanja z Evropskim parlamentom. Prvi krog bi lahko po navedbah virov pri svetu bil že prihodnjo sredo. Število nezakonitih migrantov, ki so vstopili v EU, je sicer lani znašalo 150.114, kažejo podatki Frontexa.

To je 27 odstotkov manj kot leta 2017, ko je bilo nezakonitih migrantov 204.750. Upad je predvsem posledica bistvenega zmanjšanja prihodov po osrednji sredozemski poti, kjer je število upadlo za 80 odstotkov na 23.485. Vodja Frontexa Fabrice Leggeri je kljub temu pozval k okrepitvi varovanja meja.

Ne spreglejte