Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
6.47

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sydney

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 6.47

4 leta, 6 mesecev

Drama v Sydneyju: umrla dva talca in ugrabitelj (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Drama v Sydneyu, kjer je Iranec okoli šestnajst ur zadrževal talce, se je končala tragično. V streljanju med policisti in ugrabiteljem sta umrla dva talca in napadalec. Več je ranjenih.

Drama s talci v kavarni Lindt v poslovnem središču Sydneyja, kjer je iranski ugrabitelj več kot šestnajst ur zadrževal okoli deset talcev, je končana. Potem, ko je bilo okoli 16. ure po našem času na območju kavarne slišati glasen pok, so policisti vdrli v kavarno.

V streljanju med ugrabiteljem in policisti sta umrla dva talca, 34-letni moški in 38-letna ženska, med žrtvami pa je tudi 50-letni ugrabitelj. Še štirje ljudje so bili ranjeni.

Tik pred vdorom policije je iz kavarne pobegnilo šest talcev, že prej pa je to uspelo petim talcem.

Policija posredovala, da žrtev ne bi bilo še več Kot je na novinarski konferenci pojasnil predstavnik policije Andrew Scipione, so se odločili, da dramo končajo, ker so bili prepričani, da bi bilo v nasprotnem primeru še več žrtev.

Scipione je dejal, da je bilo v času napada v kavarni 17 talcev. Še pred tem jih je sicer iz stavbe zbežalo 11. Preživele talce policija zaslišuje.

"To je bilo dejanje posameznika." Zatrdil je še, da je 50-letni moški deloval sam. "To je bilo dejanje posameznika," je dejal Scipione.

V bolnišnici so po koncu posredovanja prepeljali še dve ženski z lažjimi poškodbami, žensko s strelno rano v rami in policista, čigar življenje prav tako ni ogroženo.

V kavarni in okolici niso našli eksplozivnih teles Policija je še potrdila, da v kavarni kljub poročilom, da naj bi napadalec nastavil več bomb, niso našli eksplozivnih teles.

Moški, oborožen s pištolo, je v kavarno v avstralskem mestu Sydney vstopil nekaj pred deseto uro zjutraj po tamkajšnjem času oziroma malo pred eno uro zjutraj po srednjeevropskem času. Na posnetkih avstralske televizije s prizorišča je bilo videti prestrašene talce, ki so bili z rokami v zraku pritisnjeni k oknom kavarne. Nekateri so držali črne zastave z arabskim napisom, ki po poročanju britanskega Telegrapha pomeni: "Ni nobenega drugega boga kot je Alah, Mohamed pa je božji poslanec." Moški naj bi vsaki dve uri zamenjal talce, ki so morali držati napis.

Zahteval naj bi zastavo IS in telefonski pogovor s premierjem Ugrabitelj, po prepričanju policije naj bi šlo za "osamljenega volka", naj bi zahteval zastavo Islamske države (IS) in telefonski pogovor z avstralskim premierjem Tonyjem Abbottom. Ta je incident opisal kot grozljiv in globoko zaskrbljujoč. Dodal je, da ni znano, kdo je odgovoren za incident, da pa bi lahko bil politično motiviran.

Policija, ki je zasedla okoliške ulice, je bila v stiku z ugrabiteljem in zagotovila, da delajo vse za varno izpustitev talcev. Potrdili so, da so trije talci po približno šestih urah ujetništva zbežali iz kavarne v središču mesta. Kasneje sta zbežali še dve ženski. Po besedah talcev naj bi ugrabitelj trdil, da so podstavljene štiri bombe, dve v kavarni in dve v poslovnem predelu Sydneyja.

Mediji v Sydneyju so poročali, da so bili nekateri talci v stiku s svojimi družinami, policija pa je nadzorovala Facebook in Twitter, ker naj bi nekateri talci uporabljali ti dve družabni omrežji.

Eden od talcev je najmanj dvakrat poklical na radijsko postajo 2GB in v imenu napadalca zahteval prenos v živo. Radijska postaja je prošnjo zavrnila, na družbenem omrežju Twitter pa objavila, da pogajanj med mediji in osumljencem ne bo.

Ključne zgradbe v okolišu, med njimi ameriško veleposlaništvo, so evakuirali, svetovno znana opera je odpovedala današnje predstave. Zračni prostor nad središčem največjega avstralskega mesta so zaprli za promet.

Avstralija se bori proti IS Avstralija je zaveznica ZDA v boju proti skrajnežem IS, ki so v Siriji in Iraku zavzeli večja območja, ZDA pa vodijo koalicijo, ki iz zraka napada cilje IS. Septembra so avstralske oblasti teroristično opozorilo dvignile na najvišjo stopnjo zaradi naraščajočega števila Avstralcev, ki se borijo za IS. Nekaj dni kasneje je Abbott obljubil 600 vojakov, da bi se borili proti IS.

Ne spreglejte