Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 12. 2016,
7.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

2

Natisni članek

Donald Trump volitve v ZDA 2016 Rusija

Petek, 30. 12. 2016, 7.33

6 let, 6 mesecev

Donald Trump zaradi Rusov na sestanek z obveščevalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

2

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je predsednik ZDA Barack Obama v četrtek napovedal sankcije proti Rusiji zaradi domnevnega vpletanja v ameriške predsedniške volitve, si je premislil tudi novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump in napovedal sestanek z voditelji ameriških obveščevalnih agencij.

Obveščevalne službe trdijo, da Rusija stoji za vdori v računalniške sisteme demokratov in da so njena dejanja pomagala k Trumpovi zmagi na volitvah. Trump je še v sredo zvečer dejal, da je treba pozabiti na preteklost in iti naprej. Tudi v četrtek je sporočil, da je čas, da se začnejo ZDA ukvarjati s čim boljšim, a se bo prihodnji teden kljub temu sestal z obveščevalci.

Ne glede na to, da so domnevna ruska dejanja po trditvah obveščevalcev pomagala k izvolitvi republikanca, sta republikanska senatorja John McCain in Lindsey Graham napovedala prizadevanja za še ostrejše sankcije proti Rusiji v kongresu. Obamove sankcije naj bi bile nizka cena za predrzen napad na ameriško demokracijo.

Senatorka slovenskega rodu podprla sankcije

Sankcije sta pozdravila tudi oba kongresna voditelja republikancev. Predsednik predstavniškega doma Paul Ryan je dejal, da je bil že skrajni čas za tovrstne sankcije. Te naj bi bile ustrezne po osmih letih propadle politike do Rusije, ki ne deli ameriških interesov, spodkopava vrednote in širi nestabilnost po svetu.

Vodja senatne večine Amitch McConnell je dal skoraj identično izjavo. Dodal je, da Rusija ni prijateljica ZDA in da bo kongres zagotovil, da bo vsak napad doživel nepremagljiv odgovor. Demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je pohvalila kolege iz obeh strank, ki so podprli sankcije, in izrazila upanje, da bo Trump resno vzel razmere, ker je položaj predsednika ZDA večji od vsakega posameznika.

Rusi zanikajo vpletanje v ameriške volitve

Obama je med drugim odredil izgon 35 ruskih diplomatov in članov njihovih družin z ruskega veleposlaništva v Washingtonu in konzulata v San Franciscu. Ukazal je zapreti tudi dva kompleksa v lasti Rusije v Marylandu in na Long Islandu, kjer so Rusi preživljali počitnice, po prepričanju Američanov pa tudi usklajevali vohunske operacije.

Rusija zanika vpletanje v ameriške volitve. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je napovedala ustrezen odgovor ameriškim diplomatom, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je ukrep označil za poskus škodovanja zunanji politiki prihodnjega predsednika ZDA. Predsednik zgornjega doma ruske dume Konstantin Kosačev je dejal, da bodo počakali na to, kaj bo povedal Trump, preden bodo sprejeli povračilne ukrepe.

Ne spreglejte