Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2023,
6.59

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

soočenje volitve ZDA Joe Biden Donald Trump

Četrtek, 28. 9. 2023, 6.59

7 mesecev

Trump se znova ni udeležil soočenja, Bidna kritiziral v tovarni avtomobilskih delov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sedmerica republikanskih predsedniških kandidatov je na svojem drugem televizijskem predvolilnem soočenju v Kaliforniji kritizirala demokratskega predsednika Joeja Bidna in njegove politike, večina na čelu s Chrisom Christiejem pa je bila kritičnih tudi do Donalda Trumpa, ki ga ponovno ni bilo med njimi.

Trump v anketah močno vodi pred vsemi preostalimi republikanskimi kandidati. V sredo je raje obiskal delavce v tovarni avtomobilskih delov v Detroitu, kjer se je šalil, da se drugi kandidati na soočenju v organizaciji televizij Fox News in Univision le potegujejo za položaje v njegovi prihodnji vladi.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v sredo obiskal tovarno avtomobilskih delov v predmestju Detroita in pred okrog 300 zbranimi ostro kritiziral politike demokratskega predsednika Joeja Bidna ter vodstva velikih avtomobilskih podjetij, ki vlagajo v električne avtomobile.

"Skriva se za zidovi svojih klubov za golf"

Zbrani kandidati v predsedniški knjižnici Ronalda Reagana v Simi Valleyju so ga zaradi tega kritizirali, najostrejši pa je bil nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie, ki ga je obtožil, da se skriva za zidovi svojih klubov za golf, in ga ozmerjal z Donaldom Duckom (Racmanom Jako). Kot na prvem soočenju so njegovi napadi na Trumpa, ki se je znašel v najmanj štirih sodnih procesih, sprožili žvižge republikanskega občinstva.

Druge kandidate je kritizirala tudi nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je dejala, da se vedno, ko posluša poslovneža Viveka Ramaswamyja, počuti vse bolj neumno.

Analitiki so ocenili, da se je poslovnež najbolje odrezal na prvem soočenju avgusta, Haleyjevi, ki se je med soočenjem zavzela za napotitev ameriških posebnih vojaških enot za pobijanje mamilarskih kartelov v Mehiki, pa podpora v anketah malce narašča.

Ramaswamy je bil deležen kritik drugih kandidatov predvsem zato, ko se je zavzel za odvzem pomoči Ukrajini in dejal, da če je Rusija slaba, to še ne pomeni, da je Ukrajina dobra. Preostali kandidati razen Rona DeSantisa so mu razlagali, da se mora pomoč nadaljevati tudi zato, ker to pomeni, da lahko ZDA slabijo moč Rusije brez tveganja življenj svojih vojakov. Senator iz Južne Karoline Tim Scott je zatrdil, da je 90 odstotkov vse ameriške pomoči Ukrajini v obliki posojil.

Vsi trdijo, da bodo boljši predsedniki, kot je Biden 

Vsi so trdili, da bodo veliko boljši predsedniki, kot je Biden, ki po njihovih besedah vodi uničujočo politiko odprtih vrat za priseljevanje z juga. Priseljevanje je problem za Bidna, saj so v proračunskem letu 2022 na južni meji z Mehiko pridržali 2,2 milijona ljudi, kar je celo več od Trumpovega rekorda leta 2019 z 852 tisoč pridržanji.

Glede stavke delavcev avtomobilske industrije, ki ji Trump in Biden posvečata veliko pozornost zaradi želje po naklonjenosti sindikata oziroma delavcev, so republikanski kandidati izražali podporo delavcem, vendar obenem nasprotovanje sindikatom. Scott je dejal, da bi moral Biden namesto k stavkajočim oditi na južno mejo, ki je na široko odprta.

Zadnja anketa televizije NBC kaže, da ima Trump 59-odstotno podporo med republikanskimi volivci, na drugem mestu pa je guverner Floride DeSantis s 16 odstotki podpore. Preostali so daleč zadaj.

DeSantis dolgo časa ni prišel do besede, ko pa jo je dobil, je napadel Trumpa, češ da je povečal javni dolg za 7,8 milijarde dolarjev, kar naj bi dalo podlago za povišanje inflacije.

Na soočenje se je uvrstil tudi guverner Severne Dakote Doug Burgum, ki se je moral boriti za besedo z motenjem drugih, saj mu voditelji niso dali veliko priložnosti za izražanje stališč.

Kandidati so uspešno izpostavili težave, ki jih imajo ZDA z inflacijo in priseljevanjem, ter jih povezali z Bidnom.

Donald Trump
Novice Newyorški sodnik Trumpa in njegova podjetja spoznal za krive prevar
Donald Trump
Novice Anketa: Trump vodi pred Bidnom
Ne spreglejte