SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bidnu uspel zgodovinski podvig

10

termometer

V ZDA po predsedniških volitvah, na katerih sta se pomerila aktualni predsednik iz vrst republikancev Donald Trump in demokrat Joe Biden, še vedno preštevajo glasove. Bližje zmagi je po trenutnih podatkih Biden, ki je osvojil ene izmed ključnih elektorskih glasov v zveznih državah Wisconsin in Michigan. Za zmago je potrebnih 270 elektorskih glasov. Biden jih ima za zdaj po poročanju CNN 253, Trump pa 213. Vsa pozornost je zdaj usmerjena v zvezne države Nevada, Arizona, Pensilvanija, Severna Karolina in Georgia.

Iz Trumpovega tabora so sporočili, da so zaradi domnevnih nepravilnosti pri štetju glasov vložili tožbi v Michiganu in Pensilvaniji, v Wisconsinu pa bodo zahtevali ponovno štetje glasovnic.

Biden se je že zapisal v zgodovino

Čeprav vsi glasovi z ameriških predsedniških volitev še zdaleč niso prešteti, pa bo demokratski predsedniški kandidat Joe Biden prišel v zgodovino kot predsedniški kandidat z največ osvojenimi glasovi volivcev vseh časov. Njegov nasprotnik, republikanski predsedniški kandidat Donald Trump bo glede na ta kriterij na drugem mestu.

Številki 270 elektorjev, kolikor jih potrebuje zmagovalec, je bil po anketah pred volitvami veliko bližje Biden. Številki 270 elektorjev, kolikor jih potrebuje zmagovalec, je bil po anketah pred volitvami veliko bližje Biden. Foto: Reuters

Biden je doslej potrjeno dobil 69,2 milijona glasov, Trump pa skoraj tri milijone manj, več milijonov glasovnic pa še ni preštetih. Rekorder po številu osvojenih glasov je trenutno Barack Obama, ki je leta 2008 dobil 69,5 milijona glasov.

Trump je med drugim že osvojil Ohio, Iowo, Florido in Teksas. Glede na 90 odstotkov preštetih glasovnic je Trump v Ohiu svojega tekmeca Bidna premagal s 53,3 odstotka glasov proti 45,2 odstotka glasov. Podoben rezultat je Trump dosegel tudi v Iowi. Po preštetju 97 odstotkov glasov je prejel okoli 140 tisoč glasov več kot Biden in ga premagal za skoraj devet odstotnih točk.

Trumpu Florida in Teksas, Biden tesno vodi v Wisconsinu in Michiganu

Na Floridi je Trump po 96 odstotkih preštetih glasov zmagal s 51,3-odstotno podporo in prednostjo skoraj 380 tisoč glasov pred Bidnom.

Trump je osvojil tudi Teksas, ki je sicer tradicionalna republikanska trdnjava. Na drugi strani je Biden dosegel pomembno zmago v Arizoni. Gre za prvi prestop katere od ključnih zveznih držav v primerjavi z letom 2016.

Trumpova kampanja vložila tožbo v Michiganu in Pensilvaniji

Odločilne naj bi bile glasovnice po pošti, ki so jih ponekod že začeli šteti. Na koncu bodo najverjetneje odločali predvsem glasovi v Michiganu in Pensilvaniji. 

Trumpu sicer za zdaj bolje kaže v Georgii, Pensilvaniji in Severni Karolini. V Pensilvaniji po 80 odstotkih preštetih glasov vodi s 53,4 odstotki. Njegova kampanja je tudi v Pensilvaniji vložila tožbo, saj naj bi demokrati načrtovali redčenje republikanskih glasov in odvzem volilne pravice republikancem. Kljub temu se glasovi štejejo naprej.

Eno od prizorišč spopada za predsedniški položaj bi lahko postala tudi konservativna Nebraska, kjer je sicer zmagal Trump, vendar pa je Biden kljub temu osvojil enega od petih elektorskih glasov te zvezne države. Če bi bili rezultati predsedniških volitev zelo tesni in če bi na primer uspelo Bidnu zmagati še v Wisconsinu in Michiganu, ampak bi izgubil v Pensilvaniji, bi bil elektorski glas iz Nebraske lahko ključen za zmago demokrata.

Video: Politolog Bogomir Ferfila in nekdanji veleposlanik v Washingtonu Božo Cerar o volitvah. Planet.


Donald Trump Novice Donald Trump: Iskreno, mi smo zmagali na teh volitvah #video

Trump obtožuje demokrate, da želijo ukrasti volitve

Trump je danes na Twitterju obtožil demokrate, da želijo "ukrasti volitve". Aktualni ameriški predsednik je z dozdajšnjimi rezultati sicer zadovoljen in napoveduje veliko zmago. "Zelo dobro nam kaže, vendar poskušajo ukrasti volitve. Tega jim ne bomo nikoli dopustili. Glasov ni mogoče oddajati, potem ko se volišča zaprejo," je na Twitterju zapisal Trump. Twitter je njegovo objavo kasneje umaknil. V izjavi za javnost je Trump nato poudaril, da so v njegovem taboru prepričani, da so že zmagali in da bodo od ustavnega sodišča zaradi domnevne volilne prevare zahtevali takojšnjo prekinitev štetja glasov.

Biden je danes prav tako izrazil prepričanje, da je na pravi poti do zmage na volitvah. Poudaril je, da bodo volitve končane šele, ko bodo prešteti vsi glasovi. "Verjamemo, da smo na poti do zmage na teh volitvah," je dejal Biden. Spomnil je še, da šteje vsak glas, tudi tisti, ki so bili oddani po pošti. "Volitve niso končane, dokler niso prešteti vsi glasovi," je še povedal Biden. Iz Bidnovega tabora so po Trumpovih besedah o že dobljeni tekmi kljub temu, da štetje glasov še poteka, sporočili, da so zgroženi zaradi njegovih izjav.

Iz Trumpovega tabora so sporočili, da so zaradi domnevnih nepravilnosti pri štetju glasov vložili tožbi v Michiganu in Pensilvaniji, v Wisconsinu pa bodo zahtevali ponovno štetje glasovnic. Iz Trumpovega tabora so sporočili, da so zaradi domnevnih nepravilnosti pri štetju glasov vložili tožbi v Michiganu in Pensilvaniji, v Wisconsinu pa bodo zahtevali ponovno štetje glasovnic. Foto: Reuters

Donald Trump Novice Trump kritiziral ukrepe v Evropi: Kaj za vraga delajo?

Ni jasno, ali bo zmagovalec znan že danes

Zaradi velikega števila oddanih glasovnic po pošti in s tem povezanega dolgega štetja še ni jasno, ali bo zmagovalec znan že danes. Novi predsednik naj bi prisegel na slovesnosti 20. januarja 2021. Sredi pandemije novega koronavirusa je svoj glas predčasno oddalo več kot sto milijonov volivcev. To je več kot 72 odstotkov vseh volivcev, ki so se udeležili zadnjih ameriških predsedniških volitev leta 2016, zato je tokrat na volitvah mogoče pričakovati visoko volilno udeležbo.

Zanimiv je podatek, da je letos Trumpa na Floridi volilo več latinskoameriških volivcev kot leta 2016. Volivci naj bi tudi bolj zaupali Trumpu glede gospodarstva. V demokratski stranki slabši izid od pričakovanega na Floridi opravičujejo s tem, da je Trumpovo obtoževanje Bidna, da je ta socialist, padlo na plodna tla. Z osvojitvijo Floride je Trump ostal v tekmi za drugi mandat v Beli hiši.

1 / 15
2 / 15
3 / 15
4 / 15
5 / 15
6 / 15
7 / 15
8 / 15
9 / 15
10 / 15
11 / 15
12 / 15
13 / 15
14 / 15
15 / 15

Kaj se je na dan volitev dogajalo v ZDA? Foto: Reuters


Na kongresnih volitvah se demokratom medtem obeta ohranitev večine v predstavniškem domu. Pred volitvami so upali, da jim bo uspelo večino doseči tudi v senatu, kjer trenutno prevladujejo republikanci, a je več republikanskim senatorjem, ki so veljali za šibke kandidate, uspelo ubraniti svoje sedeže. Vsaka ameriška zvezna država v kongres pošlje dva senatorja, v torek so Američani odločali o 35, poroča STA.

Trenutno imajo republikanci v senatu 53 od stotih sedežev. Glede na najnovejše podatke so demokrati za zdaj pridobili en sedež in imajo po izračunih AP zagotovljenih 45 senatorjev, republikanci pa 47. Glede osmih sedežev še ni nič odločeno. O enem senatorju iz zvezne države Georgia bodo odločali šele v drugem krogu januarja prihodnje leto. Neodvisna kandidata, o sedežih katerih tokrat niso odločali, štejejo v kvoto demokratov.

V večini od enajstih ameriških zveznih držav, kjer so v torek potekale tudi volitve guvernerjev, so bili izvoljeni dosedanji guvernerji oziroma kandidati, ki prihajajo iz stranke dosedanjega guvernerja. Izjema naj bi bila po zadnjih podatkih le Montana, ki je imela do zdaj demokratskega guvernerja, v torek pa je zmagal kandidat iz vrst republikancev, poroča STA.

Donald Trump Novice Volilni dan v ZDA: Trump grozi s tožbo, če bodo šteli glasovnice po pošti #video

Trump shod pickup Avtomoto Trump, Biden in avtomobili: stališča so močno nasprotna

Zmagovalec mora prejeti večino od 538 elektorskih glasov

Zmagovalec mora prejeti večino od skupno 538 elektorskih glasov. Ti so porazdeljeni glede na velikost zvezne države in zmagovalec v eni državi pobere vse njene elektorske glasove. Številki 270 elektorjev, kolikor jih potrebuje zmagovalec, je bil po anketah pred volitvami veliko bližje Biden.

Volitve v ZDA Novice ZDA: predčasna volilna udeležba podira vse rekorde

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin