Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
13.06

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

veleposlanik Dunaj

Petek, 19. 7. 2013, 13.06

5 let, 1 mesec

Die Presse: Bo zdajšnji veleposlanik na Dunaju novi svetovalec Bratuškove?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstrijski dnevnik Die Presse ugiba, kakšno delovno mesto bo zasedel veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, ki mu mandat poteče konec julija. Nasledil ga bo Andrej Rahten.

Aleksander Geržina je mandat veleposlanika na Dunaju prevzel leta 2009, od takrat pa so minila štiri leta. Ob koncu njegovega mandata se je avstrijski časopis Die Presse razpisal o njegovem odhodu in ugiba, kaj ga čaka v prihodnosti. Kot ugibajo pri Die Presse, bi lahko Geržina postal naslednji zunanjepolitični svetovalec slovenske premierke Alenke Bratušek ali pa namestnik zunanjega ministrstva v Ljubljani.

Od avgusta dalje na MZZ-ju Na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) so potrdili, da Geržina konec julija končuje mandat veleposlanika na Dunaju, pri tem pa dodajajo, da bo od 1. avgusta opravljal naloge na delovnem mestu v novem Direktoratu za bilateralo in evropske zadeve. Novi slovenski veleposlanik na Dunaju bo Andrej Rahten, ki je nazadnje vodil strateški svet na MZZ-ju, pred tem je že bil zaposlen na zunanjem ministrstvu, v obdobju prve vlade Janeza Janše pa je bil premierjev svetovalec za zunanje zadeve.

Po pisanju avstrijskega medija je največji dosežek Geržine v naši severni sosedi zagotovo rešitev koroških dvojezičnih napisov leta 2011. Dogovor o dvojezičnih napisih so v tretjem krogu pogajanj dosegli predstavniki avstrijske vlade, dežele Koroške in slovenske manjšine v Celovcu, predvideval pa je postavitev dvojezičnih tabel v krajih na avstrijskem Koroškem s 17,5 odstotka slovenskega prebivalstva. Čeprav z dogovorom ni bila zadovoljna slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem, pa so se od takrat odnosi med državama izboljšali.

"Moderen diplomat" Pri tem je Geržina po pisanju Die Presse vplival na pomiritev strasti med Slovenijo in Avstrijo, predvsem po tem, ko je Harald Dobernig, takratni član vlade na avstrijskem Koroškem, izjavil, da Slovenci niso pravi Korošci. "Koroška ni dvojezična," je takrat izjavil Dobernig. Kljub temu je bil aprila lani, ob prvi obletnici dogovora o dvojezičnih krajevnih napisih na Koroškem, postavljen še zadnji dvojezični kažipot.

Na Dunaju ga bodo po pisanju avstrijskega medija pogrešali. "Moderen diplomat ima dobre zveze, je informiran, aktiven in vedno na voljo za vsa vprašanja. Na Dunaju bo pogrešan," je za konec še zapisal Die Presse.

Ne spreglejte