SiolNET. Novice Svet
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Devet članic EU s Francijo na čelu s svojo obrambno pobudo #video

0,26

termometer

Devet članic EU s Francijo na čelu je danes ob robu zasedanja zunanjih in obrambnih ministrov unije v Luksemburgu podpisalo pobudo za vzpostavitev evropske vojaške skupine za hitro posredovanje. Pobudo so poleg Francije podpisale Nemčija, Belgija, Danska, Nizozemska, Estonija, Španija, Portugalska in Velika Britanija.

Pobudnik danes podpisanega projekta evropske vojaške skupine sil za hitro posredovanje v primeru kriz je francoski predsednik Emmanuel Macron.

Za udeležbo Velike Britanije ni ovir

Omenjene države naj bi skupaj načrtovale odziv v krizah, ki pomenijo varnostno grožnjo, pa tudi v primerih naravnih katastrof, torej ne zgolj v vojaških, ampak tudi v civilnih kriznih scenarijih. Ker pobuda ni del obrambnega sodelovanja EU, ni ovir za udeležbo Velike Britanije, pravi pobudnica Francija.

EU je sicer v teoriji vzpostavila večnacionalne bojne skupine za hitro posredovanje, ki obstajajo od leta 2007, vendar jih ni nikoli uporabila.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini na vprašanje, ali ni ta pobuda poraz evropske politike, odgovarja, da gre za podporo evropskemu obrambnemu projektu, poznanemu pod okrajšavo Pesco.

Ni razlogov za zaskrbljenost o kakšnem podvajanju, temveč je to "koristen prispevek", ki naj bi služil ciljem Pesca, je poudarila Mogherinijeva.

Migranti v Grčiji Novice Španija ne bo sprejela ladje z migranti #video Emmanuel Macron Novice Macron z vrsto reformnih predlogov za EU Emmanuel Macron Novice Macron bo vse mlade Francoze poslal v vojsko

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin