Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2016,
8.20

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miami

Četrtek, 10. 3. 2016, 8.20

8 let, 1 mesec

Demokratski kandidat hvalil Fidela Castra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Demokratska kandidata Hillary Clinton in Bernie Sanders sta se v sredo zvečer pomerila v Miamiju. Po zadnji anketi televizije CNN ima Donald Trump udobno prednost med republikanskimi kandidati.

Sandersu predvajali zelo star posnetek, na katerem je hvalil Castrov režim

Sandersu so predvajali desetletja star posnetek, na katerem kritizira politiko ZDA do socialistične države in hvali, kar je režim Fidela Castra storil za Kubance z zdravstvom in izobraževanjem. Na Florid je veliko prebivalcev kubanskega izvora in čeprav večina voli republikance, se mladi obračajo k demokratom. Sandersove nekdanje pohvale na račun Castrovega socializma niso naletele na odobravanje občinstva.

Clintonova se je zagovarjala zaradi strežnika in napada v Bengaziju

Oba sta podprla normalizacijo odnosov s Kubo, Clintonova pa je poudarila, da je pri tem sodelovala tudi sama kot državna sekretarka.

Na vprašanje, ali bo odstopila od tekme, če bo kazensko ovadena v povezavi z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte, je zatrdila, da se to ne bo zgodilo, ker ni storila nič narobe oziroma ni pošiljala ali sprejemala zaupne pošte.

Zagovarjala se je tudi glede napada na konzulat v Bengaziju leta 2012 in ponovno razložila, da so takrat ukrepali najbolje, kot so mogli na podlagi informacij, ki so jih imeli. Republikance je obtožila politizacije tragedije. Sanders je pri tem volivce znova spomnil, da je Clintonova v senatu glasovala za vojno proti Iraku leta 2003.

Clintonova dvomi o uvedbi brezplačnega šolstva

Clintonova se je dotaknila tudi Sandersovih predlogov za uvedbo brezplačnega javnega visokega šolanja in zdravstva ter ob tem ponovila priljubljeni rek pokojnega očeta: "Če nekaj zveni predobro, da bi lahko bilo res, potem je verjetno predobro, da bi bilo res." Clintonova trdi, da so Sandersovi predlogi predragi, on pa na to odgovarja, da bo dobil denar od najbogatejšega odstotka Američanov, ki jim bo določil višje davke.

Obljubila sta, da ne bo deportacij

Voditelji soočenja so oba kandidata prisilili v obljubo, da na položaju predsednika iz ZDA ne bosta izganjala otrok in ljudi, ki niso kršili zakonov (z izjemo imigracijske zakonodaje). Oba sta dejala, da deportacij, razen teroristov in kriminalcev, ne bo.

Skupaj sta udrihala po Trumpu

Oba sta ga opredelila za rasista, Clintonova je rekla, da Trump trguje s paranojo in predsodki, Sanders pa je zagotovil, da Američani ne bodo nikoli izvolili kandidata, ki je tako hudo užalil temnopolte, ženske, muslimane in druge.

Ne spreglejte