Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 4. 2021,
20.26

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

4

Natisni članek

vojaki vojska ZDA Nato Afganistan

Sreda, 14. 4. 2021, 20.26

3 leta

umik iz dežele pod Hindukušem naj bi se zaključil 11. septembra

Članice zveze Nato potrdile skupen umik z ZDA iz Afganistana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

4

Ameriški vojaki v Afganistanu | Članice zveze Nato, tudi Slovenija, so potrdile skupen umik z ZDA iz Afganistana. | Foto Reuters

Članice zveze Nato, tudi Slovenija, so potrdile skupen umik z ZDA iz Afganistana.

Foto: Reuters

Članice zveze Nato, tudi Slovenija, so potrdile skupen umik z ZDA iz Afganistana, poroča nemška tiskovna agencija dpa po nocojšnji videokonferenci zunanjih in obrambnih ministrov zaveznic. Po načrtih ZDA naj bi se umik iz dežele pod Hindukušem zaključil 11. septembra, 20 let po terorističnih napadih, ki so privedli do mednarodnega posredovanja, piše STA.

Ameriška vojska, marinci, helikopter
Novice Simbolni datum: Biden naznanil, kdaj bo umaknil vojsko iz Afganistana

Ministri članic Nata so v skupni izjavi po nocojšnji videokonferenci ocenili, da so bili cilji, zaradi katerih je Nato leta 2001 odšel v Afganistan, izpolnjeni.

"Leta 2001 so zavezniki prvič v zgodovini Nata uporabili 5. člen washingtonske pogodbe in odšli v Afganistan skupaj z jasnimi cilji - soočiti se z Al Kaido in tistimi, ki so napadli ZDA 11 septembra, in da se prepreči teroristom, da bi uporabljali Afganistan kot zatočišče za napade na nas," so zapisali v izjavi. V dveh desetletjih, ki so sledila, pa so bili ti cilji "tudi z vložkom krvi" doseženi, so ocenili.

Afganistanci morajo sami najti rešitve v mirovnem procesu

Po pisanju STA so dodali, da so pred Afganistanom izzivi, za katere vojaška rešitev ni mogoča. Afganistanci morajo sami najti rešitve v mirovnem procesu, ki pa ga bo Nato podpiral, so zagotovili. Umik iz Afganistana ne pomeni, da se zaključujejo tudi odnosi z Afganistanom, ampak novo poglavje, so zapisali v skupni izjavi.

Zaveznice Nata in partnerske države v Afganistanu zdaj sodelujejo le še v nebojni operaciji Odločna podpora. V njej je okoli 9600 vojakov iz skupno 36 držav, tudi Slovenije. Operacija je namenjena urjenju in mentoriranju afganistanskih varnostnih sil pod vodstvom mednarodno priznane vlade v Kabulu v njihovem boju proti skrajnim skupinam in talibanom.

Večino tujih sil v Afganistanu so sicer predstavljali ameriški vojaki, ki so poleg sodelovanja v Natovi operaciji urjenja afganistanskih sil sodelovali tudi v protiterorističnih operacijah.

Nato | Foto: Reuters Foto: Reuters "Vsak napad talibanov na zavezniške sile med umikom pa bo naletel na odločen odgovor"

Ameriške zaveznice v Natu so čakale na odločitev ameriškega predsednika Joeja Bidna, ali se bo držal lanskega dogovora administracije bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa s talibani o umiku do 1. maja. Biden je pred tem nakazoval, da bo ta datum težko doseči, zdaj pa je napovedal, da se bo umik ameriških enot začel 1. maja, končal pa do 11. septembra.

Enako bo potekal umik ostalih zavezniških vojakov, so danes sklenile zaveznice. "Vsak napad talibanov na zavezniške sile med umikom pa bo naletel na odločen odgovor," je nocoj še sporočil Nato. "Naše sile so šle v Afganistan skupaj in skupaj smo se odločili, da bomo tudi odšli skupaj," so še zapisali v skupni izjavi.

Slovenija bo skupaj z ostalimi zaveznicami do septembra končala sodelovanje

STA dodaja, da je slovensko obrambno ministrstvo tvitnilo, da bo tudi Slovenija skupaj z ostalimi zaveznicami "usklajeno in varno, do septembra letos zaključila sodelovanje v misiji Odločna podpora v Afganistanu". "Ob tem je treba nujno ohraniti dosežke dveh desetletij na področju vladavine prava in človekovih pravic," so se zavzeli. O zaključku misije bo vlada sicer še odločala, so še tvitnili na obrambnem ministrstvu.

Biden: popoln umik do 11. septembra

Biden je v govoru v Beli hiši napovedal popoln umik ameriških enot iz Afganistana do 11. septembra, ko bo potekala 20. obletnica terorističnih napadov Al Kaide na ZDA. Biden je med drugim dejal, da mu ni znal nihče pojasniti, kaj se lahko spremeni, če bodo vojaki ostali v Afganistanu še kakšno leto ali več, piše STA.

Biden je spomnil, da je prejšnja vlada Donalda Trumpa dosegla sporazum s talibani o umiku ameriških vojakov iz Afganistana do 1. maja letos. Čeprav sam takega sporazuma morda ne bi sprejel, pa ga je sprejela ameriška vlada in ga je treba spoštovati, zato se bo umik ameriških enot začel 1. maja, končal pa do 11. septembra, je napovedal.

Joe Biden | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Te odgovornosti ne bom prevalil na petega"

"Ne moremo nadaljevati cikla podaljševanja in širitve naše vojaške prisotnosti v Afganistanu v upanju, da bomo ustvarili idealne pogoje za naš umik v pričakovanju drugačnih rezultatov. Sem že četrti ameriški predsednik, ki predseduje prisotnosti ameriških enot v Afganistanu. Dva republikanca, dva demokrata. Te odgovornosti ne bom prevalil na petega," je po pisanju STA dejal Biden in dodal, da se je pred odločitvijo o tem pogovarjal tudi z nekdanjim predsednikom Georgem Bushem mlajšim, ki je poslal vojsko v Afganistan za uničenje Al Kaide.

V Afganistanu je trenutno še okrog 2500 ameriških vojakov. V 20 letih vojne jih je tam umrlo 2200, ranjenih pa jih je bilo več kot 20.000. Ameriške davkoplačevalce je posredovanje stalo doslej več kot 1000 milijard dolarjev. Al Kaida je le še senca same sebe, njen vodja Osama bin Laden je mrtev, problem pa so talibani, ki ostajajo močni in nadzirajo velik del države.

Dejal je, da se je posvetoval tudi z zavezniki, vojaškimi voditelji, člani kongresa in podpredsednico Kamalo Harris. ZDA bodo še naprej podpirale mirovne pogovore med afganistansko vlado in talibani ter pomagale mednarodnim prizadevanjem za urjenje afganistanske vojske. "Vendar pa je čas za konec najdaljše ameriške vojne. Čas je, da se ameriške enote vrnejo domov," je dejal Biden, ki se je po govoru odpravil na pokopališče Arlington, kjer so pokopani vojaki, ki so padli v Afganistanu in drugih vojnah.

Biden se je po govoru odpravil na pokopališče Arlington, kjer so pokopani vojaki, ki so padli v Afganistanu in drugih vojnah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Biden se je po govoru odpravil na pokopališče Arlington, kjer so pokopani vojaki, ki so padli v Afganistanu in drugih vojnah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Biden je v govoru zagotovil nadaljevanje podpore pri urjenju 300.000 pripadnikov afganistanskih varnostnih sil in nadaljevanje podpore pogajanjem med vlado in talibani pod okriljem ZN. "V Afganistan smo šli zaradi grozljivega napada pred 20 leti. A to ne more pojasniti, zakaj naj bi ostali tam še v letu 2021," je po pisanju STA med drugim še dejal Biden.

Ne spreglejte