SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Chavez grozi z nacionalizacijo tovarn riža

2

termometer

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je v soboto odredil vojski, da začasno prevzame nadzor nad vsemi tovarnami za predelavo riža v državi.

S tem želi zagotoviti polno proizvodnjo riža med naraščajočo inflacijo in poročili o pomanjkanju hrane. Chavez je ob tem zagrozil, da bo nacionaliziral katerokoli tovarno riža, ki bo ustavila proizvodnjo. Vlada želi z ukrepom zaščititi ljudi Chavez je vojski odredil, naj "prevzame nadzor in intervenira v vseh podjetjih, ki v Venezueli proizvajajo riž". "Vlada je tu zato, da zaščiti ljudi, ne buržoazije ali bogatih," je dejal venezuelski predsednik, pri čemer trajanja ukrepa ni navedel. "Ne bomo jim več pustili, da bi se norčevali iz ljudi. Grozijo z ustavitvijo proizvodnje. Če bodo to storili, bom razlastil vsa njihova podjetja," je na zasedanju parlamenta dejal Chavez. Malo bolj spraven pa je bil minister za hrano Felix Osorio, ki je izrazil upanje, da bodo predelovalci riža pokazali "malenkost vesti".

Predelovalci so z ustavitvijo proizvodnje riža zagrozili, potem ko je vlada v začetku tedna prevzela tovarno Alimentos Polar, kjer naj bi bilo shranjenih 18.000 ton riža.

Mlečna industrija že nacionalizirana Venezuelska vlada je v skladu s Chavezovo socialistično agendo lani že nacionalizirala del mlečne industrije in telekomunikacij, leta 2003 pa je uvedla tudi nadzor nad cenami surovin, vključno z belim rižem. Veliko podjetij zato toži zaradi zmanjšanja dobička.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin