SiolNET. Novice Svet
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj s prvo tržno zavezo za nakup potencialnega cepiva proti covid-19

0,39

termometer

cepivo koronavirus
Foto: Reuters

Evropska komisija je danes s farmacevtsko družbo AstraZeneca sklenila prvo vnaprejšnjo tržno zavezo za nakup potencialnega cepiva proti bolezni covid-19, ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito. V četrtek je komisija sklenila tudi pripravljalne pogovore s podjetjem Johnson & Johnson za nakup potencialnega cepiva.

Kot so sporočili iz Bruslja, zaveza, sklenjena z družbo AstraZeneca, predstavlja podlago za pogodbeni okvir za prvotni nakup 300 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic EU in možnost nakupa še 100 milijonov dodatnih odmerkov cepiva. Komisija ob tem poudarja, da nadaljuje intenzivne razgovore tudi z drugimi proizvajalci cepiv, navaja STA.

Cilj je zagotoviti cepivo v od 12 do 18 mesecih

Današnja sklenitev vnaprejšnje tržne zaveze je prvi temelj pri izvajanju evropske strategije za cepiva, ki jo je komisija sprejela junija. Cilj strategije je vsem evropskim državljanom zagotoviti kakovostna, varna, učinkovita in cenovno dostopna cepiva v od 12 do 18 mesecih. Za dosego tega cilja komisija skupaj z državami članicami sklepa vnaprejšnje tržne zaveze s proizvajalci cepiv, s katerimi se državam članicam pridržuje oz. zagotavlja pravica do nakupa določenega števila odmerkov cepiva po določeni ceni, če in ko bo cepivo na voljo, še piše STA. Evropska komisija je tudi trdno odločena, da bo zagotovila, da bo cepivo dobil vsakdo, ki ga potrebuje, in sicer povsod po svetu. Dokler ne bomo varni vsi, ne bo varen nihče, poudarjajo v Bruslju.

Pogovarjajo se tudi s podjetjem Johnson & Johnson

Evropska komisija je v četrtek zaključila tudi pripravljalne pogovore s podjetjem Johnson & Johnson za nakup potencialnega cepiva proti bolezni covid-19. Ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito, bo imela komisija pripravljen pogodbeni okvir za prvotni nakup 200 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic EU in možnost nakupa še do 200 milijonov dodatnih odmerkov cepiva, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin