Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
9.02

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

napad ladja Hutiji vojska Velika Britanija ZDA Jemen

Petek, 31. 5. 2024, 9.02

2 tedna, 6 dni

Britanska in ameriška vojska napadli cilje hutijev v Jemnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
jemenski hutiji, Rdeče morje, napad, ladja | Hutiji trdijo, da ladje napadajo v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi. V sredo je iranska revolucionarna garda (IRGC), vplivna veja iranske vojske, prvič potrdila dobavo orožja hutijem v Jemnu. | Foto Reuters

Hutiji trdijo, da ladje napadajo v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi. V sredo je iranska revolucionarna garda (IRGC), vplivna veja iranske vojske, prvič potrdila dobavo orožja hutijem v Jemnu.

Foto: Reuters

Ameriške in britanske sile so v četrtek napadle s hutijevci povezane cilje v Jemnu. To je od januarja peta skupna operacija proti skupini, ki izvaja napada na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Po navedbah lokalnih medijev je v bližini Hudajde umrlo 16 ljudi, 35 je bilo ranjenih. Hutijevci v odzivu napovedujejo stopnjevanje napadov na ladje.

Po navedbah britanskega obrambnega ministrstva so obveščevalni podatki potrdili, da so hutiji z dveh lokacij v bližini jemenskega pristanišča Hudajda izvajali napade na mednarodne trgovske ladje.

Na lokacijah so imeli naprave za nadzor brezpilotnih letal in skladišče za brezpilotnike dolgega dosega. Hutiji naj bi na lokacijah hranili tudi orožje zemlja-zrak, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napade na omenjene lokacije so koalicijske sile izvedle z letali in bombami. Točno število žrtev še ni znano. Samo v napadih v bližini Hudajde je po navedbah jemenske televizije Al Masirah življenje izgubilo 16 ljudi, 35 jih je bilo ranjenih, pri čemer ni znano, ali gre za civilne ali vojaške žrtve. Če navedbe držijo, je šlo za najbolj smrtonosen napad britanskih in ameriških sil od januarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pazili naj bi na civiliste in civilno infrastrukturo

Britansko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da so peti skupni napad z ameriškimi silami natančno načrtovali, da bi zmanjšali nevarnost za civiliste ali nevojaško infrastrukturo v Jemnu.

Osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom) je medtem sporočilo, da so skupno napadli 13 ciljev, napadi pa so bili potrebni za zaščito njihovih sil, zagotovitev svobodne plovbe in varnosti v mednarodnih vodah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V noči s četrtka na petek je bilo mogoče slišati močne eksplozije tudi v prestolnici Sana, so poročali novinarji AFP. Cilj napadov je bila tudi telekomunikacijska infrastruktura v mestu Taiz, navaja omenjena jemenska televizija, ki jo obvladujejo hutijevci.

Hutijevci so v odzivu napovedali stopnjevanje napadov. "Ameriško-britanska agresija ne bo preprečila nadaljevanja naših vojaških operacij v podporo Palestini," je zapisal predstavnik hutijevcev na omrežju X.

Skupni napadi britanske in ameriške vojske na cilje hutijev so se začeli 12. januarja, potem ko se je gibanje uporniških hutijev znašlo v ospredju pozornosti mednarodne skupnosti zaradi vse pogostejših napadov na ladje v Rdečem morju.

Trdijo, da ladje napadajo v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi. V sredo je iranska revolucionarna garda (IRGC), vplivna veja iranske vojske, prvič potrdila dobavo orožja hutijem v Jemnu.

Ladja, Rdeče morje
Novice V raketnem napadu blizu Jemna poškodovana tovorna ladja
Rdeče morje, Hutiji
Novice Hutijevci grozijo z napadi na ladje v Sredozemskem morju
Hutiji
Novice Ameriška vojska odbila napad hutijevcev z droni
Ameriška letalonosilka
Novice Ameriška vojska izvedla nove napade na položaje hutijev
USS Gravely, ameriški rušilec, vojska, ZDA, mornarica
Novice Hutiji izvedli nov napad na ameriško vojaško ladjo
Ne spreglejte