Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija Bašar al Asad

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 8.57

8 let

Brahimi razjezil Sirce in nato zahteval opravičilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Opazovalna misija ZN se je danes tudi uradno končala, novi posebni odposlanec ZN Lakhdar Brahimi pa se je že zapletel v spor s sirskim nacionalnim svetom.

Brahimi: Ne gre za preprečevanje, ampak za končanje državljanske vojne

Lakhdar Brahimi, novi odposlanec ZN in Arabske lige, je v nedeljo v pogovoru za francosko televizijo France24 med drugim ocenil, da v Siriji ne gre več za "preprečevanje", ampak za "končanje" državljanske vojne. Ta po njegovem Sirijo pretresa že nekaj časa, končati jo pa ne bo lahka naloga. "Državljanska vojna, to je najbolj kruta oblika konflikta, ko sosed ubija soseda in včasih celo svojega brata," je glede dogajanja v Siriji dejal Brahimi. Sprememba v državi je po njegovem "neizogibna" in mora biti daljnosežna. "Prizadevanja sirskega naroda morajo biti izpolnjena," je poudaril, medtem ko usode sirskega predsednika Bašarja al Asada ni omenjal.

Brahimi se je namreč v nedeljo že zapletel v spor s sirsko opozicijo na to temo, potem ko je v pogovoru za britansko tiskovno agencijo Reuters dejal, da je še prezgodaj, da bi se izrekal o tem, ali mora al Asad odstopiti ali ne. "Zame je še veliko prezgodaj, da se izrekam glede tega. Ne vem dovolj o tem, kaj se dogaja," je dejal.

Nacionalni svet zahteval, da se opraviči Sircem

Opozicijski Sirski nacionalni svet (SNC) se je na to odzval z ogorčenjem. Kot so zapisali v izjavi za javnost, so ob Brahimijevih izjavah šokirani in ga pozivajo, naj se opraviči Sircem, ker je zavzel "nesprejemljivo stališče". Kasneje je Brahimi za arabsko televizijo Al Džazira poudaril, da njegove besede niso pomenile, da se ne zavzema za sestop al Asada z oblasti, ampak le, da je še prezgodaj, da bi se izrekal glede vsebine tega vprašanja. Obenem je zahteval, da se SNC opraviči njemu.

Iz Sirije so se dokončno umaknili tudi ZN

Opazovalna misija ZN v Siriji je od polnoči uradno končana, potem ko Varnostni svet ZN minuli teden ni odobril njenega podaljšanja. Misija Unsmis, ki jo je sprva sestavljalo 300, na koncu pa le še kakih sto neoboroženih opazovalcev, je delo končala po približno štirih mesecih.

Opazovalno misijo je Varnostni svet ZN ustanovil aprila, opazovalci pa naj bi nadzirali tedaj sklenjeno prekinitev ognja, ki naj bi veljala v okviru mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. A strani prekinitve ognja nista spoštovali, zaradi česar so bili opazovalci vmes celo prisiljeni prekiniti delo. Na koncu je VS ZN minuli četrtek sklenil, da misiji mandata ne podaljša. Sirijo so tako minuli konec tedna zapustili še zadnji opazovalci ZN, med njimi tudi slovenski vojak, podpolkovnik Josip Bostič. V nemirni državi sedaj ostaja le še t.i. urad za zveze, ki bo pomagal pri prizadevanjih za končanje krvavega konflikta.

Nasilje v Siriji je doslej terjalo več kot 23.000 življenj. Samo v času za muslimane svetega postnega meseca ramadana je bilo po navedbah aktivistov ubitih skoraj 4700 ljudi, med njimi na stotine žensk in otrok. Samo v nedeljo, ob koncu meseca posta ramadana, je bilo ubitih 170 ljudi. Na ta dan pa je Bašar Al Asad obiskal mošejo v Damasku in se tako prvič po julijskih napadih na Damask pojavil v javnosti in molil skupaj z nekaterimi pripadniki svoje stranke.

Ne spreglejte