Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2022,
17.19

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Natisni članek

Boris Johnson

Sreda, 20. 7. 2022, 17.19

1 leto, 9 mesecev

Boris Johnson odšel kot "Terminator"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Boris Johnson | Ni še jasno, ali se Boris Johnson po odstopu namerava vrniti v politiko. | Foto Reuters

Ni še jasno, ali se Boris Johnson po odstopu namerava vrniti v politiko.

Foto: Reuters

Britanski premier v odhodu Boris Johnson je danes zadnjič odgovarjal na vprašanja poslancev britanskega parlamenta in se s položaja poslovil z besedami iz filmske serije Terminator: "Hasta la vista, baby!" Ob tem je dejal, da so med njegovim mandatom preoblikovali britansko demokracijo in obnovili neodvisnost Otoka.

Svojemu nasledniku ali naslednici, ki bo znan septembra, je dal nekaj nasvetov, in sicer, naj se tesno drži Američanov, se zavzema za Ukrajince ter za svobodo in demokracijo povsod po svetu, kot tudi, naj zniža davke. Glede na njegove poslovilne besede pa ni jasno, ali se namerava Johnson po odstopu vrniti v politiko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Johnson se s premierskega stolčka in položaja vodje britanske konservativne stranke poslavlja po tem, ko je pred dvema tednoma odstopilo več ministrov, sekretarjev in drugih sodelavcev v njegovi vladi. Val odstopov je sprožila vrsta škandalov, v katere je bil Johnson vpleten.

Johnsona so škandali sicer bremenili že dlje časa. Posebej odmevna je bila tako imenovana afera Partygate, povezana z zabavami na Downing Streetu 10, in to v času, ko je v Veliki Britaniji veljalo zaprtje javnega življenja zaradi pandemije covid-19. Kasneje je sledilo tudi glasovanje o nezaupnici Johnsonu, ki ga je komaj preživel, na koncu pa je bil vendarle primoran odstopiti.

boris johnson
Novice Johnson tudi uradno odstopil #video

V tekmi za Johnsonovega naslednika Sunak in Trussova

V tekmi za naslednika Borisa Johnsona na položaju vodje britanske konservativne stranke in predsednika vlade se bosta za končno zmago pomerila nekdanji finančni minister Rishi Sunak, ki je na današnjem glasovanju prejel 137 glasov, in zunanja ministrica Liz Truss, ki jih je prejela 113. Iz tekme je izpadla ministrica za trgovino Penny Mordaunt.

O zmagovalcu bo na tajnem glasovanju odločalo okoli 160.000 članov konservativne stranke, razglašen pa naj bi bil 5. septembra. Zmagovalec bo postal tako vodja konservativne stranke kot novi predsednik britanske vlade.

Predvolilni sestanki za člane stranke se bodo predvidoma začeli v petek, Sunak in Truss pa sta se medtem že dogovorila, da bosta svoja stališča javno soočila v razpravi 25. julija na BBC.

Ne spreglejte