Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2016,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

luksuz

Četrtek, 3. 3. 2016, 14.16

8 let

Bogataši vse več zapravljajo za luksuz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čeprav se je skupno bogastvo svetovnih bogatašev zmanjšalo, se je število superjaht povečalo.

Lani se je prodaja superjaht, se pravi tistih, daljših od 24 metrov, povečala za 50 odstotkov v primerjavi z letom prej. Prav tako so se spremenile navade lastnikov jaht, ki se zdaj odločajo tudi za bolj nenavadna potovanja, na primer na Antarktiko ali v oddaljene kotičke Azije, ne le na Karibe in v Sredozemlje kot do zdaj.

Manj bogatašev zapravi več To je le ena od ugotovitev letnega poročila o superbogataših, ki ga vsako leto izda nepremičninska agencija Knight Frank. Iz poročila je razvidno, da najbogatejši kljub skupnemu padcu njihovega bogastva še vedno na veliko zapravljajo za luksuz. Padlo je tudi skupno število superbogatašev, in sicer za tri odstotke v primerjavi z letom 2014.

To pa ne pomeni, da se je zmanjšala njihova strast za investicije v avtomobile, nakit, umetnost in seveda jahte. Samo kar zadeva umetnost, so pri Knight Frank izračunali, da so investicije narasle za štiri odstotke.

Na dražbah umetnin je bilo tudi nekaj rekordnih nakupov, slika Ženske iz Alžirije Pabla Picassa je bila, na primer, prodana za 164 milijonov evrov, kar je nov rekord za prodajo umetnine na dražbi.

Narasla prodaja klasičnih avtomobilov in nakita Priljubljeni so tudi klasični avtomobili, katerih nakupi so lani poskočili za 17 odstotkov. Lani je bilo prodanih kar osem od 25 najdražjih klasičnih avtomobilov, vsi pa za več kot deset milijonov evrov.

Prodaja vina in luksuznih ur je prav tako poskočila za pet odstotkov. Lani je padla tudi rekordna cena za nakit, ko je milijarder iz Hongkonga na dražbi diamant Blue Moon kupil za rekordnih 44 milijonov evrov. Dan prej je kupil še rožnati diamant za 25 milijonov evrov.

Azijci imajo največ jaht Zanimivo je, da imajo svetovni bogataši malce drugače okus glede na regijo, iz katere izhajajo. V Aziji imajo večje jahte kot v drugih predelih sveta, evropski bogataši pa imajo več luksuznih avtomobilov in starin.

Na prvem mestu najbolj priljubljenih krajev za bivanje bogatašev je ostal London, ki je najbližje vsem destinacijam, priljubljenim med bogataši. Na drugem mestu je New York. Veliki zmagovalec med mesti pa je letos Dubaj, ki se je z osmega povzpel na peto mesto najbolj priljubljenih mest med bogataši.

Ne spreglejte