Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
19.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 19.00

8 let

Blair trpi ob moriji v Iraku, a vojne ne obžaluje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bivši britanski premier Tony Blair je objavil svojo težko pričakovano avtobiografijo "A Journey" (Potovanje).

V knjigi Blair, ki si je s svojo odločno podporo vojni v Iraku prislužil celo vzdevek "Bushev pudelj", med drugim piše, da mu je za v Iraku izgubljena življenja izredno žal, kljub temu pa vztraja, da je bila odločitev za vojno pravilna. "Iz občutka žalosti raste bolečina, ki prekaša običajen zbodljaj sočutja, kot ga občutimo ob tragičnih vesteh," je opisal Blair svoje občutke ob novicah o množicah mrtvih v Iraku, ki so po začetku vojne in strmoglavljenju režima Sadama Huseina leta 2003 preplavile svet.

"Grozovito žal mi je za izgubljena življenja" "Solze, čeprav jih je bilo veliko, tega ne morejo zajeti. Grozovito žal mi je zanje, žal za življenja, ki so se končala prezgodaj, žal za družine, katerih izgubo še poslabšuje polemika o tem, zakaj so njihovi ljubljeni umrli, žal za skrajno nepravičen izbor, da je morala biti izguba njihova," je še zapisal bivši premier.

"Odločitve za vojno ne morem obžalovati" A hkrati Blair v svojih spominih vztraja, da je bila odločitev za vojno v Iraku pravilna in da se zanjo ne bo opravičeval. "Odločitve za vojno ne morem obžalovati," piše Blair. Obenem sicer dodaja, da si more, ki je Irak zajela po strmoglavljenju Huseina, ni mogel predstavljati in da je zanjo vendarle delno odgovoren.

Ne morem reči, da sem naredil napako, pa četudi bi to želeli slišati celo mnogi moji podporniki, še nadaljuje Blair. Izgubo življenj obžaluje "z vsem svojim bitjem" in, kot je zapisal, lahko le upa, da bo "vsaj del tragedije mrtvih popravil z dejanji svojega življenja".

Blair o Brownu z ne preveč lepimi besedami O svojemu nekdanjemu tesnemu sodelavcu in nasledniku na položaju premiera Gordonu Brownu Blair ni imel ravno lepih besed. "Politična računica, ja. Politični občutek, ne. Analitična inteligenca, vsekakor. Čustvena inteligenca, prav nič," je zapisal in zatrdil, da je že v naprej vedel, da bo Brown slab predsednik vlade, saj mu primanjkuje osnovnega političnega instinkta. Zakaj se kot premier ni odločil za Brownov "odstrel", opravičuje z argumentom, da bi to preveč destabiliziralo laburiste.

Za knjigo dobil 4,6 milijona funtov Za knjigo, za katero mu je založba Random House plačala 4,6 milijona funtov, vlada veliko zanimanje in bo zagotovo uspešnica. Izkupiček bo Blair namenil v dobrodelne namene - za ranjene vojake.

Ne spreglejte