Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
20.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 20.29

8 let, 5 mesecev

BiH in EU začela strukturni dialog o pravosodju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Evropski komisar za širitev Štefan Füle je v Banja Luki odprl strukturni dialog o reformi pravosodja v BiH.

Za dialog sta se strani dogovorili, potem ko je predsednik Republike srbske Milorad Dodik pod pritiskom mednarodne skupnosti in EU pristal na umik referenduma o tožilstvu in sodišču BiH. Delegacijo BiH na dvodnevnem uvodnem sestanku vodi pravosodni minister BiH Bariša Čolak, udeležujejo pa se ga tudi ostali predstavniki z državne in entitetskih ravni ter okrožja Brčko. "Cilj dialoga je utrditev vladavine prava v BiH" Füle je pred tem danes v Sarajevu poudaril, da je cilj dialoga utrditev pravne države oziroma vladavine prava v celotni BiH ter oblikovanje neodvisnega in nepristranskega pravosodja, ki bo koristilo vsem državljanom.

Dogovor o umiku spornega referenduma o sodišču in tožilstvu BiH ter o začetku strukturnega dialoga o pravosodju BiH sta 13. maja v Banja Luki dosegla visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton in Dodik. Kot sta takrat pojasnila, bodo govorili o reformi in delovanju pravosodja in pravosodnih institucij na ravni države, entitet, kantonov in okrožja Brčko. Ob koncu bo EU pripravila priporočila za rešitev najbolj nujnih pomanjkljivosti.

Dodik je obenem napovedal odstop od referenduma, s katerim je grozil pred tem in zaradi katerega se je zapletel v doslej najresnejši konflikt z mednarodno skupnostjo. Parlament Republike srbske je nato minuli teden na predlog Dodika razveljavil svojo predhodno odločitev o izvedbi omenjenega referenduma.

Ne spreglejte