Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2008,
19.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 18. 9. 2008, 19.59

8 let

Benedikt XVI.: Papež Pij XII. je za jude storil vse, kar je lahko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Papež Benedikt XVI. je povedal, da papež Pij XII. "ni varčeval s prizadevanji za rešitev judov", ki so v času njegovega papeževanja trpeli zaradi ekstremizma nacistične Nemčije in fašistične Italije.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je nagovoril predstavnike ameriške fundacije Pave the Way, ki se zavzema za povrnitev ugleda nekdanjega papeža. Predstavniki fundacije so Benedikta XVI. obiskali v njegovi poletni rezidenci Castel Gandolfo, papež pa se jim je zahvalil za zbiranje informacij, ki kažejo na "organizirano pomoč", ki jo je Pij XII. v času fašističnega in nacističnega ekstremizma zagotavljal judom.

"Papež Pij XII. je posredoval kjerkoli je bilo to mogoče" "Nekateri razumejo, da se je papež Pij XII. zavzemal in posredoval v korist judov," je dejal Benedikt XVI. Dodal je, da je nekdanji papež posredoval, kjerkoli je bilo to mogoče. "V korist judov se je zavzemal neposredno ali pa preko navodil, ki jih je dajal posameznikom ali inštitucijam katoliške Cerkve," je še poudaril Benedikt XVI.

"Le po tihem in skrito je papež lahko preprečil najhujše" "Opozorili ste tudi na mnoga njegova posredovanja, ki jih je opravil temeljito, po tihem in na skrito. Le tako je bilo namreč v teh težkih trenutkih mogoče preprečiti najhujše in rešiti veliko število judov," je papež dejal v nagovoru ameriškim gostom.

V Vatikanu so ob tem zatrdili, da ne bodo onemogočali procesa za beatifikacijo papeža Pija XII., kljub kritikam s strani zgodovinarjev in judovskih združenj. Ti so namreč kritični do Pijevega odnosa do holokavsta in poboja šestih milijonov judov. Na drugi strani v fundaciji Pave the Way ob tem trdijo, da je bil Pij XII. "žrtev zloveščega mita".

Člani fundacije so prosili za umik besedila, ki po njihovem imenu obrekuje nekdanjega papeža Člani fundacije so med drugim zaprosili spominski center holokavsta Jad Vašem v izraelskem Jeruzalemu, naj iz svoje stalne razstave umakne besedilo, ki je po njihovem mnenju do nekdanjega papeža obrekljivo.

Simpozij, ki poteka ta teden, so v fundaciji pripravili ob 50. obletnici smrti papeža Pija XII. Benedikt XVI. bo okroglo obletnico sicer obeležil s sveto mašo, ki jo bo v baziliki svetega Petra v Vatikanu daroval 5. oktobra.

Ne spreglejte