Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 11. 2020,
13.29

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Aleksander Lukašenko opozicija protesti Belorusija

Ponedeljek, 2. 11. 2020, 13.29

3 leta, 5 mesecev

Belorusija: na protestih prijeli okoli 300 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Protesti v Belorusiji | Na nedeljskih protestih v Belorusiji so beloruske varnostne sile prijele okoli 300 ljudi. | Foto Reuters

Na nedeljskih protestih v Belorusiji so beloruske varnostne sile prijele okoli 300 ljudi.

Foto: Reuters

Na nedeljskih demonstracijah proti beloruskemu samodržcu Aleksandru Lukašenku so beloruski varnostni organi prijeli okoli 300 ljudi, je sporočilo notranje ministrstvo v Minsku. Poudarili so, da demonstracije "že od vsega začetka niso bile mirne", zato so proti protestnikom uporabili tudi silo.

Med drugim so protestniki policijo napadali z doma narejenimi eksplozivnimi napravami, je ostro ukrepanje še utemeljilo notranje ministrstvo. Na posnetkih je sicer mogoče videti le, kako varnostne sile napadajo mirne protestnike s šok granatami. Slišati je bilo tudi opozorilne strele. Po družbenih omrežjih so zaokrožili tudi videoposnetki, iz katerih je razvidno, da so oblasti na območju razporedile oklepna terenska vozila z mitraljezi.

Protestnike nagovorila tudi Tihanovska

V Minsku se je v nedeljo zbralo več deset tisoč ljudi. Demonstracije so potekale tudi v drugih beloruskih mestih. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je že pred tem zagrozil z uporabo sile proti protestnikom. Udeležence protestov v beloruski prestolnici je prek videopovezave nagovorila tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska. "Nismo pozabili preteklosti in ne bomo pozabili tega, kar se dogaja danes," je dejala Tihanovska.

V Minsku se je v nedeljo zbralo več deset tisoč ljudi. Demonstracije so potekale tudi v drugih beloruskih mestih. | Foto: Reuters V Minsku se je v nedeljo zbralo več deset tisoč ljudi. Demonstracije so potekale tudi v drugih beloruskih mestih. Foto: Reuters

V nekdanji sovjetski republiki protesti potekajo že vse od predsedniških volitev v začetku avgusta, na katerih je Lukašenko po podatkih oblasti prejel štiri petine glasov. V opoziciji trdijo, da je prava zmagovalka volitev njihova proevropsko usmerjena voditeljica Tihanovska, ki se je po volitvah iz Belorusije zatekla v Litvo. Protesti v Belorusiji so najbolj množični prav ob nedeljah. Pred tednom dni se je v Minsku zbralo več kot sto tisoč ljudi, poroča STA.

Ne spreglejte