SiolNET. Novice Svet
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Belorusija: Kolesnikova zaradi groženj s smrtjo vložila ovadbo

0,26

termometer

Marija Kolesnikova
Beloruska opozicijska aktivistka Marija Kolesnikova, ki je trenutno v priporu, je ovadbo vložila proti obveščevalni službi KGB in posebni enoti policije za boj proti organiziranemu kriminalu. Foto: Reuters

Priprta beloruska opozicijska aktivistka Marija Kolesnikova je danes vložila kazensko ovadbo proti oblastem zaradi grožnje s smrtjo. V njej očita varnostnim oblastem tudi ugrabitev, kar se lahko kaznuje z do 25 leti zapora.

Beloruska opozicijska aktivistka Marija Kolesnikova, ki je trenutno v priporu, je ovadbo vložila proti obveščevalni službi KGB in posebni enoti policije za boj proti organiziranemu kriminalu. Kolesnikova je v njej navedla imena oseb, ki so ji grozile in ji čez glavo potegnile vrečo. V izjavi, ki jo je objavila danes, je poudarila, da bi lahko moške prepoznala, poroča STA.

Marija Kolesnikova Novice Belorusko aktivistko po izginotju prijeli na meji z Ukrajino

Kolesnikovo domnevno poskušali izgnati v Ukrajino

Kolesnikovo so v ponedeljek domnevno ugrabili v Minsku in jo ob grožnji fizičnega nasilja poskušali prisiliti, da zapusti državo in vstopi v sosednjo Ukrajino. Varnostne sile naj bi ji rekle, naj državo zapusti bodisi živa bodisi razkosana. Kolesnikova pa je po lastnih besedah pred mejo raztrgala svoj potni list in preprečila izgon.

Družina aktivistke je šele v sredo izvedela, da je Kolesnikova priprta v Minsku. Izginila je v ponedeljek zjutraj, v torek pa je prišlo do incidenta na meji. Družina aktivistke je šele v sredo izvedela, da je Kolesnikova priprta v Minsku. Izginila je v ponedeljek zjutraj, v torek pa je prišlo do incidenta na meji. Foto: Reuters

Družina aktivistke je šele v sredo izvedela, da je Kolesnikova priprta v Minsku. Izginila je v ponedeljek zjutraj, v torek pa je prišlo do incidenta na meji. Oblasti sicer trdijo, da je Kolesnikova poskušala z avtom zbežati v Ukrajino skupaj še z dvema predstavnikoma opozicije. Slednja sta nato prečkala mejo. Kolesnikova je ostala v priporu, saj ji očitajo poskus prevzema oblasti.

Belorusija Novice Na protestih v Belorusiji aretirali več sto ljudi

Lukašenkov režim poskuša proteste zatreti s silo

V Belorusiji potekajo protesti že vse od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je po uradnih podatkih spet zmagal dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko, ki velja za zadnjega diktatorja v Evropi. Lukašenkov režim poskuša proteste zatreti s silo. Več tisoč ljudi so zaprli, številne so grobo pretepli, nekateri so bili tudi ubiti. Protestniki zahtevajo spremembe in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem mnenju je bila zmagovalka opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin