Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
7.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 7.33

8 let

Belgija prevzema šestmesečno predsedovanje EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Belgija, ki je po nedavnih predčasnih volitvah še brez nove vlade, sicer pa v stalnem notranjepolitičnem stresu, od Španije prevzema šestmesečno predsedovanje Evropski uniji.

V Belgiji zatrjujejo, da bodo kos tej nalogi, ter sprejemajo bistveno omejeno in neizstopajočo vlogo rotirajočega predsedstva, ki jo predvideva Lizbonska pogodba. Belgijsko predsedstvo se je pripravljeno umakniti v ozadje Premier belgijske vlade, ki opravlja tekoče posle, Yves Leterme pravi, da se je belgijsko predsedstvo pripravljeno umakniti v ozadje. Ob tem zagotavlja trdno podporo novima "prvima obrazoma" unije: predsedniku EU Hermanu Van Rompuyu, sicer nekdanjemu predsedniku belgijske vlade, in visoki zunanji predstavnici unije Catherine Ashton. Poudarek na izvajanju Lizbonske pogodbe Med svojimi prednostnimi nalogami je belgijsko predsedstvo izpostavilo izvajanje Lizbonske pogodbe "v duhu in besedi", zagotavljanje finančne stabilnosti v EU in predvsem v območju evra, ki se sooča z najhujšo krizo od svojega nastanka, ter vzpostavitev evropske diplomatske službe, ki naj bi stala na nogah pred prvo obletnico uveljavitve nove pogodbe, torej pred 1. decembrom.

Previdnost glede konkretnih vprašanj širitve Belgijsko predsedstvo je kot "pomemben dosje" izpostavilo tudi širitev, a bilo zelo previdno glede konkretnih vprašanj, tudi o tem, ali bo Hrvaška pristopna pogajanja z EU končala še letos. "Časovni okvir je zelo tesen. Treba se je soočiti z realnostjo in videti, kaj je mogoče," je minuli teden v Bruslju dejal Leterme.

Neizstopajoč pristop belgijskega predsedstva je očiten tudi pri zasnovi njihove spletne strani z naslovom www.eutrio.be. Vsako rotirajoče predsedstvo doslej je izpostavilo vlogo svoje države, Belgijci pa so izpostavili predsedujoči trio, ki ga sicer sestavljata tudi Španija in Madžarska, kar še dodatno oznanja umik posameznih rotirajočih predsedstev v ozadje.

Belgija, ena šestih ustanovnih članic unije, bo EU predsedovala že dvanajstič.

Ne spreglejte