Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 4. 2011,
16.12

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rojstni list

Sreda, 27. 4. 2011, 16.12

4 leta

Bela hiša objavila Obamov rojstni list

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bela hiša je presenetila z objavo predsednikovega rojstnega lista, ki ponovno dokazuje, da je bil Barack Obama resnično rojen na Havajih, torej na ozemlju ZDA, in je povsem legitimno na položaju.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da želi Obama s tem končati razpravo, ki je škodljiva za državo. Obama je nato sam stopil pred kamere in poudaril, da imajo v ZDA resne probleme, ki jih ne bodo rešili s postranskimi temami in karnevalskimi kričači. Na vprašanja ni odgovarjal. Mama je bila rojena v Kansasu, oče v Keniji Obamov rojstni list vsebuje podpis ginekologa v bolnišnici Kapiolani v Honoluluju in njegove matere, takrat 18-letne Ann Dunham Obama, ki se je rodila v Wichiti v državi Kansas. Navedeno je tudi ime takrat 25-letnega očeta Baracka Husseina Obame, ki je bil rojen v Keniji. Pristojni državni urad je kopijo rojstnega lista poslal Beli hiši v ponedeljek.

Vprašanja o Obamovem rojstnem kraju je pred kratkim spet obudil bogataš Donald Trump, ki razmišlja o predsedniški kandidaturi na listi republikanske stranke. Začel je širiti dvom v resničnost Obamovega rojstva na Havajih 4. avgusta 1961 in se prebil na sam vrh kopice republikancev, ki se nameravajo potegovati za strankarsko nominacijo za volitve prihodnje leto.

Trump bi sedaj raje govoril o visokih cenah nafte Trump je v odzivu na objavo daljše oblike Obamovega rojstnega lista v državi New Hampshire izrazil zadovoljstvo. Dodal je, da se o tem ne bi več pogovarjal, ampak bi raje govoril o visokih cenah nafte.

Teorije zarote o Obamovem sprejemu na univerzi Trump ima sicer še več asov v rokavu. Pred dnevi je tako sprožil novo teorijo zarote in sprašuje, zakaj je bil Obama sprejet na univerzi Harvard in Columbia, s čimer namiguje, da ni bil dovolj nadarjen oziroma pameten za kaj takega, ampak je v ozadju nekaj drugega. Vmes pa Trumpova slava ob pomoči ameriških medijev še naprej raste.

Odvračanje pozornosti od resničnih težav? Da kritikov ni mogoče zadovoljiti v nobenem primeru, je predsedniku nemudoma po objavi rojstnega lista pokazala tudi izjava predsednika Nacionalnega odbora republikanske stranke Reinceja Priebusa. Potem ko je njegova stranka dve leti in pol vsaj tiho prenašala, če že ne odkrito podpirala teorijo zarote, je Priebus danes Obamo napadel, da z objavo rojstnega lista odvrača pozornost od resničnih gospodarskih težav ZDA.

Ameriški predsednik mora biti rojen v ZDA Obama je skrajšano obliko rojstnega lista objavil že leta 2008 in je bila dostopna milijonom Američanom v tiskanih medijih in na televizijah. Ker je razprava o njegovem rojstvu spet postala tako vroča, je Obama zaprosil naj mu uradniki v Honoluluju objavijo še daljšo obliko rojstnega lista, ki vsebuje dodatne podatke tudi o njegovi družini. Kraj rojstva je pomemben, ker je lahko ameriški predsednik le tisti, ki je bil rojen v ZDA.

Ne spreglejte