Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
13.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci

Torek, 25. 8. 2015, 13.27

6 let, 7 mesecev

Begunska kriza v številkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če bi vsi begunci sveta živeli v eni državi, bi bila to 24. največja država na svetu.

Po podatkih Združenih narodov je trenutno na svetu skoraj 60 milijonov razseljenih oseb. Od tega jih je nekaj manj kot 20 milijonov beguncev, 1,8 milijona prosilcev za azil in 38 milijonov ljudi, ki so razseljeni znotraj svoje države. Lani je bilo vsak dan 42.500 ljudi priseljenih zapustiti svoj dom, v največ primerih zaradi vojne. Tako je bilo samo lani na novo razseljenih več kot 13 milijonov ljudi. Predvidevajo, da bo letos številka še višja.

Največ beguncev iz Sirije in Afganistana Ni težko predvidevati, iz katerih držav je največ beguncev. Iz Sirije je trenutno 3,88 milijona beguncev, iz Afganistana 2,59 milijona, na tretjem mestu pa so begunci iz Somalije, od koder jih je 1,11 milijona. Iz teh treh držav prihaja več kot polovica trenutnih svetovnih beguncev. Preostale države, od koder prihajajo begunci, so Sudan, Južni Sudan, Kongo, Mjanmar, Srednjeafriška republika, Irak in Eritreja.

Trenutno je največ novih beguncev iz Sirije, kjer divja vojna, že tri desetletja pa so razseljeni Afganistanci. Zunaj države z begunskim statusom v 92 različnih državah živi 2,6 milijona Afganistancev. Največ beguncev iz te države je v Pakistanu in Iranu. V Pakistanu je 1,5 milijona afganistanskih beguncev, v Iranu 950 tisoč. Ocenjuje še, da je v obeh državah vsaj še dva milijona Afganistancev, ki nimajo uradnega statusa begunca.

Od leta 2002 se je domov vrnilo malo manj kot šest milijonov afganistanskih beguncev, a se je število vračajočih se v zadnjih letih močno zmanjšalo. Nova afganistanska vlada je zato za letos napovedala nove programe reintegracije vračajočih se beguncev, še posebej naj bi se posvečali zaposlovanju mladih. Mimogrede: Afganistan ima eno najmlajših populacij na svetu, toda trenutno se afganistanski begunci raje kot v Afganistan odpravljajo v druge države, tudi v Evropo, kjer iščejo nove možnosti za življenje. Afganistan je sicer v Evropi še vedno na seznamu držav, katerih državljani so upravičeni do azila.

Že pet let zapored se povečuje tudi število beguncev iz podsaharskih držav. Nasilje v Južnem Sudanu je v beg pognalo skoraj milijon ljudi, ki so prva zatočišča našli v sosednjih državah. Podobno so boji v Kongu povečali število beguncev iz te države v sosednjih državah. Še vedno je veliko beguncev iz Eritreje, ocenjujejo, da se jih vsako leto vsaj 40 tisoč zateče v sosednjo Etiopijo. Prav tako se je drastično povečalo število beguncev iz Somalije.

V Italijo iz Eritreje, v Grčijo iz Sirije Kar zadeva begunce, ki prihajajo v Evropo, se po nacionalnosti ob glavni poti prek morja malce razlikujejo. Iz Turčije v Grčijo in naprej čez Balkan v Evropsko skupnost večinoma potujejo begunci iz Sirije, Afganistana, Iraka in Somalije.

Prek Sredozemskega morja iz Libije v Italijo pa večinoma potujejo begunci iz Eritreje, Somalije in drugih podsaharskih držav. Do junija letos jih je po uradnih podatkih Združeni narodov v Italijo priplulo 67 tisoč, v Grčijo pa 68 tisoč. V poletnih mesecih se je število beguncev še povečalo, in sicer na nekaj tisoč na dan. Od tega je več kot 30 odstotkov Sircev. Lani je po teh poteh v Evropo prišlo 219 tisoč beguncev.

Največ beguncev na prebivalca gosti Libanon Čeprav se v zadnjih dneh največ govori o Evropi kot končni destinaciji beguncev in se v novicah dan za dnem v zvezi z begunci pojavljajo države, kot so Makedonija, Srbija, Madžarska, Nemčija in Italija, te še zdaleč niso gostiteljice največ beguncev. Po podatkih Združenih narodov 86 odstotkov svetovnih beguncev živi v državah v razvoju. Države, ki gostijo največ beguncev, so Turčija z 1,59 milijona begunci, Pakistan z 1,5 milijona begunci, Libanon z 1,15 milijona begunci, Iran z 982 tisoč begunci, Etiopija z 659 tisoč begunci in Jordanija, ki gosti 654 tisoč večinoma sirskih beguncev. Libanon imam trenutno najvišji odstotek beguncev na število prebivalcev, in sicer 232 begunec na tisoč prebivalcev.

Povprečen begunec je moški, star od 18 do 35 let Med begunci, ki prihajajo v Evropo, je največ moških, čeprav v zadnjih mesecih narašča tudi število žensk, ostarelih, otrok in celo otrok brez spremstva. Po podatkih Združenih narodov je povprečen begunec Arabec (78 odstotkov), sunitski musliman (87 odstotkov), moški (83 odstotkov), star od 15 do 35 let (71 odstotkov). Begunci so izobraženi, saj jih ima 40 odstotkov univerzitetno izobrazbo, 46 odstotkov pa končano srednjo šolo. Polovica jih je poročenih, 44 odstotkov pa jih ima otroke.

Njihov namen je, da bi si pridobili azil v kateri od evropskih držav, najraje v Nemčiji ali na Švedskem, kamor bi nato lahko pripotovala tudi njihova družina. Zanimivo je, da je 60 odstotkov beguncev pred potjo v Grčijo več kot pol leta preživelo v Turčiji, a so se zaradi slabih življenjskih razmer v begunskih centrih odločili, da bodo državo zapustili. Na poti jih več kot polovica ni imela dostopa do higienskih pripomočkov, prhe in odej, najpomembnejši predmet, ki so ga vzeli s seboj na pot, pa je mobilni telefon, da lahko domačim sporočajo, kje so.

Ne spreglejte