SiolNET. Novice Svet
1,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Astronomi odkrili galaksije iz zgodnje zgodovine vesolja

1,29

termometer

Galaksija, vesolje |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Astronomi so odkrili ogromno nadjato galaksij, ki je nastala zgolj 2,3 milijarde let po velikem poku. Gre za največjo in najbolj množično strukturo, ki je nastala v tako zgodnji zgodovini vesolja. Nadjata, ki so ji nadeli vzdevek Hiperion po titanu iz grške mitologije, ima celo večjo maso od milijonov milijard Sonc skupaj.

Gre za prvo odkritje tako ogromne strukture, ki je nastala zgolj dve milijardi let po velikem poku, je pojasnila raziskovalka z Znanstvenega observatorija za astrofiziko in vesolje v italijanski Bologni Olga Cucciati.

Mars Novice Na Marsu odkrili tekočo vodo

"Običajno so tovrstne strukture značilne za nižje rdeče premike, kar pomeni, da je imelo vesolje veliko več časa za razvoj in gradnjo tako ogromnih stvari," je pojasnila vodilna avtorica študije, objavljene v dnevniku Astronomija in astrofizika. Rdeči premik je v fiziki in astronomiji pomanjšanje frekvence svetlobnega sevanja nekega telesa.

Odkrite galaksije imajo drugačno strukturo kot preostale

Astronomi so nadjato Hiperion, ki leži v ozvezdju Sekstant, odkrili z analizo obsežnega števila podatkov, ki so jih pridobili s pomočjo spektrografa VIMOS. Ta omogoča edinstven 3D-zemljevid razporeditve več kot 10 tisoč galaksij v oddaljenem vesolju.

Hiperion je sicer po velikosti primerljiv z bližnjimi nadjatami, vendar ima zelo drugačno strukturo, so v študiji pojasnili raziskovalci.

Slovenija Strava Sportal Kaj prikazuje ta zemljevid Slovenije, ki ga marsikdo ne pozna?

"Nadjate, ki so bližje Zemlji, težijo k bolj strjeni razporeditvi mas z jasnimi strukturnimi značilnostmi," je povedal soavtor študije iz univerze v Kaliforniji Brian Lemaux. "V Hiperionu pa je masa razporejena veliko bolj enakomerno, v niz povezanih prostorov z ohlapno zvezo galaksij," je pojasnil.

ExoMars Novice Pri osvajanju Marsa bi lahko sodelovalo tudi slovensko podjetje #video

Ta pojav je najverjetneje rezultat dejstva, da so bile bližnje nadjate gravitaciji izpostavljene milijarde let več kot Hiperion in so imele tako na voljo več časa, da so se mase združile na strjena območja. Ta proces je namreč v veliko mlajšem Hiperionu trajal veliko manj časa.

Curiosity NASA Novice Nasa na Marsu odkrila možnost obstoja življenja
Prapok ali veliki pok je v fizikalni kozmologiji znanstvena teorija nastanka vesolja, ki naj bi nastalo z velikansko eksplozijo prostora in snovi pred približno 13,7 milijarde let. S tem pojavom, poznanim kot veliki pok, so se pojavili čas, prostor in energija. Ob poku so se deli te snovi začeli širiti v vse smeri in se širijo še danes. Nastale so galaksije, zvezde in druga nebesna telesa. Galaksije se povezujejo v jate galaksij, te pa se povezujejo v nadjate.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin