Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 1. 2021,
13.41

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

5

Natisni članek

Evropska unija spor cepiva AstraZeneca

Sreda, 27. 1. 2021, 13.41

3 leta, 2 meseca

Bruselj zavrača logiko AstraZenece, da kdor prej pride, prej melje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

5

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je danes v Bruslju odločno zavrnila stališče družbe AstraZeneca, da imajo pri dobavi cepiva prednost tisti, ki so ga prej naročili. "Zavračamo logiko, da kdor prvi pride, prvi melje. To morda deluje pri mesarju v soseščini, ne pa pri pogodbah," je ponazorila.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Zadnji podatki: v torek 1.850 novih okužb #video

Nezmožnost zagotoviti proizvodne zmogljivosti je v nasprotju s črko in duhom pogodbe, ki jo je EU sklenila z AstraZeneco, je še poudarila. Ob tem je britansko-švedsko podjetje pozvala, naj konstruktivno sodeluje pri iskanju rešitve, pripomore k ponovni vzpostavitvi zaupanja, zagotovi celovite informacije o dogajanju ter izpolni svoje družbene, moralne in pogodbene obveznosti.

EU cepivo naročila pozno

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot je v torek v pogovoru z več evropskimi mediji poudaril, da je Unija cepivo naročila pozno in da so pogodbo z Združenim kraljestvom podpisali tri mesece prej kot z EU. Poudaril je tudi, da pogodba z EU temelji na načelu, da si bo družba za dobavo odmerkov prizadevala "po najboljših močeh", ni pa to njena pogodbena obveznost.

Na navedbe, da si podjetje za izpolnitev obveznosti prizadeva po najboljših močeh, se je komisarka danes odzvala s pojasnilom, da se to določilo v pogodbi nanaša na dejstvo, da v času, ko so pogodbo podpisovali, cepiva še ni bilo. EU je torej s podpisom pogodbe prevzela tveganje, da cepiva morda ne bo ali da ne bo dobilo odobritve, ne upravičuje pa to prednostne obravnave drugih naročnikov, piše STA.

Dostavili naj bi 60 odstotkov manj cepiv

Strani poskušata rešiti spor, ki je nastal, ko je AstraZeneca pretekli konec tedna napovedala, da bo v prvem četrtletju EU dobavila manj odmerkov cepiva od dogovorjenega. Kot razlog podjetje navaja težave s proizvodnimi zmogljivostmi.

Do konca marca naj bi AstraZeneca Evropski uniji, s katero je podpisala pogodbo avgusta lani, glede na prvotne načrte dobavila 80 milijonov odmerkov cepiva, zdaj pa naj bi bilo teh za okrog 60 odstotkov manj. EU, ki ima težave tudi z zamudami pri dobavi cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, dozdajšnja pojasnila podjetja niso prepričala in je od družbe zahtevala, da se drži predvidenega načrta, poroča STA.

Preberite še:

Hrvaška, koronavirus
Novice Na Hrvaškem napovedujejo sproščanje ukrepov s 1. februarjem
Ne spreglejte