Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2021,
7.55

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

2

Natisni članek

Joaquin Guzman El Chapo mamila Mehika ZDA

Torek, 23. 2. 2021, 7.55

3 leta, 1 mesec

Aretirali ženo zloglasnega mehiškega kralja mamil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

2

Emma Coronel Aispuro | Ameriški policisti so v ponedeljek aretiralo Emmo Coronel Aispuro, ženo zloglasnega El Chapa. | Foto Reuters

Ameriški policisti so v ponedeljek aretiralo Emmo Coronel Aispuro, ženo zloglasnega El Chapa.

Foto: Reuters

Ameriški zvezni policisti so v ponedeljek na letališču Dulles pri Washingtonu aretirali Emmo Coronel Aispuro, 31-letno ženo zaprtega nekdanjega šefa mehiškega mamilarskega kartela Sinaloa Joaquina El Chapa Guzmana. Obtožena je vpletenosti v mednarodno trgovino z mamili.

Emma Coronel Aispuro, ki ima dvojo ameriško-mehiško državljanstvo, je bila pred dvema letoma redno prisotna na odmevnem sojenju 63-letnemu Joaquinu El Chapu Guzmanu na zveznem sodišču v Brooklynu v New Yorku, kjer so ga obsodili na dosmrtni zapor in še na 30 let zapora. El Chapo kazen prestaja v menda najbolj varovanem zveznem zaporu ADX Florence v zvezni državi Kolorado, poroča STA.

Po aretaciji so ženo nekdanjega šefa mamilarskega kartela Sinaloa z obtožbo, da je sodelovala pri distribuciji heroina, kokaina, marihuane in amfetaminov po ZDA, zaprli čez noč, danes pa bo stopila pred zveznega sodnika. Obtožena je tudi, da je julija 2015 pomagala možu pri begu iz mehiškega zapora skozi dolg podzemni predor, naslednje leto pa naj bi še sodelovala pri pripravah na nov beg.

Koronavirus v Avstriji
Novice Porast okužb pri sosedih: novi virus se spet hitro širi

31-letnico želijo prepričati o sodelovanju z ameriško policijo

Ameriški komentatorji menijo, da so 31-letnico aretirali zato, da El Chapa prepričajo o sodelovanju z ameriško policijo. Vojna proti mamilom je trenutno nekoliko okrnjena, ker so odnosi med ZDA in Mehiko postali napeti po zapletu glede nekdanjega mehiškega obrambnega ministra Salvadorja Cienfuegosa. Američani so ga oktobra zaradi sodelovanja z morilskimi karteli aretirali, zaradi česar je Mehika uradno protestirala.

Emma Coronel Aispuro je bila pred dvema letoma redno prisotna na odmevnem sojenju 63-letnemu Joaquinu El Chapu Guzmanu na zveznem sodišču v Brooklynu v New Yorku. | Foto: Reuters Emma Coronel Aispuro je bila pred dvema letoma redno prisotna na odmevnem sojenju 63-letnemu Joaquinu El Chapu Guzmanu na zveznem sodišču v Brooklynu v New Yorku. Foto: Reuters

ZDA so novembra lani nato nenadoma zavrgle obtožnico in Cienfuegosa vrnile v Mehiko, kjer so nemudoma končali tudi tamkajšnjo preiskavo. El Chapo in Emma Coronel Aispuro sta se poročila leta 2007, ko je ona komaj dopolnila 18 let, poroča STA.

Ne spreglejte