Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2016,
13.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

3

Natisni članek

Nemčija Angela Merkel

Nedelja, 20. 11. 2016, 13.42

6 let, 7 mesecev

Angela Merkel gre v boj: še enkrat bo kandidirala za kanclerko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

3

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je potrdila, da se bo na volitvah prihodnje leto spet potegovala za kanclerski položaj. Odločitev je 62-letna Merklova sporočila na zasedanju vodstva stranke v Berlinu. 

"Želim še naprej služiti Nemčiji ... v teh težkih in negotovih časih," je na novinarski konferenci v Berlinu po pisanju STA dejala predsednica Krščansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel. Kot je pojasnila, želi braniti demokratične vrednote in "naš način življenja". Dodala je, da se sooča "z izzivi z vseh strani", posebej velik pa da je pritisk desnice. "V naši družbi je velika polarizacija," je opozorila.

Merklova, ki je na oblasti že od leta 2005, je povedala, da se bo potegovala tudi za to, da ostane na čelu stranke, za parlamentarne volitve pa je dejala, da bodo "težje od vseh dosedanjih".

Hud poraz na regionalnih volitvah ...

Merklova, ki se bo torej jeseni prihodnje leto potegovala še za en mandat, je v začetku tega leta doživela hud poraz na regionalnih volitvah v nekaterih zveznih deželah. Marca je Alternativa za Nemčijo (AfD), ki nasprotuje njeni begunski politiki, vstopila v parlamente v deželi Saška-Anhalt, Porenje-Pfalško in Baden-Württemberg. Tudi sicer je kanclerka zadnja leta izgubila precejšnjo podporo javnosti, zlasti zaradi svoje politike sprejemanja migrantov.

... a Merklova se ne da 

Merklova je sicer še pred zadnjimi volitvami dala vedeti, da se v četrto ne bo več potegovala za nov mandat. V zadnjih tednih pa so se v javnosti pojavile govorice, da se utegne političarka vseeno podati v bitko. To je pred dnevi potrdil tudi Norbert Röttgen, njen tesni politični sodelavec in vplivni član CDU. 

Zadnji branik liberalnih vrednot na Zahodu

Kljub padcu podpore v javnosti pa Merklova v Nemčiji še vedno velja za precej priljubljeno. Zadnje tedne je kanclersko vprašanje polnilo naslovnice vseh medijskih hiš v državi, današnja odločitev pa je za mnoge prišla kot odrešitev, piše britanski BBC. Zaradi vzpona skrajnih desnih strank v številnih evropskih državah in zmage republikanskega kandidata Donalda Trumpa na ameriških volitvah pa mnogi analitiki Merklovo opisujejo kot zadnji branik liberalnih vrednot na Zahodu.

Merklova bo izenačila rekord

Če bo Merklova prihodnje leto prepričala volivce, bo izenačila rekord, ki ga je postavil kancler Helmut Kohl, sicer tudi mentor nemške kanclerke, ki se je na oblasti obdržal 16 let.

Večina Nemcev si želi, da Merklova ostane

Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters Javnomnenjska raziskava, ki jo je danes objavil nemški časnik Bild am Sonntag, je pokazala, da si 55 odstotkov vprašanih volivcev želi, da Merklova ostane na položaju. Proti temu jih je 39 odstotkov. Avgusta je nadaljnje vladanje kanclerke podpiralo 42 odstotkov vprašanih.

Veliko podporo z 92 odstotki Merklova uživa med privrženci svoje stranke. Da bi vlada pod njenim vodstvom še naprej vodila državo, pa si želi tudi 54 odstotkov privržencev koalicijskih socialdemokratov iz SPD.

Če bi bile volitve ta konec tedna, bi koalicija CDU in njene sestrske stranke Krščansko-socialna unija (CSU) osvojila 33 odstotkov glasov, kar je devet odstotnih točk manj kot na parlamentarnih volitvah 2013.

SPD bi medtem osvojila 24 odstotkov glasov. Kdo bo socialdemokrate popeljal na volitve, sicer še ni znano, saj bi lahko predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz izzval trenutnega predsednika stranke Sigmarja Gabriela. AfD bi prejela 13 odstotkov, Zeleni pa 12, je še pokazala raziskava, ki jo je pripravil neodvisni inštitut Emnid. (STA)
Ne spreglejte