Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
13. 1. 2016,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nemčija Angela Merkel Aleš Maver begunci migranti

Sreda, 13. 1. 2016, 15.31

8 let

Kam pluje Nemčija Angele Merkel?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nad nemško kanclerko Angelo Merkel se vse bolj zgrinjajo temni oblaki. Bo zanjo usoden slab izid CDU na marčevskih deželnih volitvah ali bo kanclerski stolček izgubila zaradi upora lokalnih oblasti?

"Wir schaffen das" (sl. Zmogli bomo) je pred meseci samozavestno zatrdila Merklova. Tisto, kar naj bi Nemčija in Nemci zmogli, je seveda rešitev begunsko-migrantske problematike, ki se je začela z množičnim valom beguncev in migrantov po balkanski poti v Nemčijo. Spolni napadi prosilcev za azil na ženske v Kölnu in v drugih mestih na silvestrovo pa so zadali do zdaj najresnejši udarec njeni begunski politiki.

Kölnska prelomnica Slovenski politični analitik Aleš Maver meni, da so kölnski dogodki določena prelomnica, ker zaradi njih pod vprašaj ni postavljen samo liberalni pristop vlade in večine vlade do sprejemanja beguncev in migrantov, ampak tudi dozdajšnji vzorci komuniciranja javnosti o tej problematiki.

"Videli smo, kako so se prejšnji teden postopoma podirali poskusi blaženja težav, dokler se ni retorika, recimo porenjsko-vestfalskega notranjega ministra, zelo spremenila," pravi Maver.

Merklova v novem položaju Za Merklovo, ki je šele pred slabima dvema letoma prav na krilih igranja na prave strune pri ljudeh popeljala CDU do največjega uspeha v zadnjih dveh desetletjih, je položaj razmeroma nov.

Kot poudarja Maver, je treba tudi upoštevati, da je nemški politični eliti zaradi zgodovinske odgovornosti Nemčije, ki se je zaveda tudi večina prebivalstva, še teže najti ustrezen jezik, potem pa politični pogum, s katerim po eni strani ne bi zapadla v nesmiseln in škodljiv populizem, po drugi strani pa bi lahko vsaj začela popravljati nekatere do zdaj že očitne šibke točke ravnanja v begunsko-migrantski krizi.

Potrpljenje lokalnih oblasti na nitki, krhanje "sestrskih" odnosov "Če se to ne bo zgodilo, bo potrpljenje v najbolj prizadetih lokalnih okoljih kmalu pošlo, kar se že nakazuje na Bavarskem in še kje. Tudi odnos med CDU in CSU (ti veljata za sestrski stranki, op. p.) je verjetno na največji preizkušnji po idejah o širitvi CSU na druge nemške zvezne dežele pod Franzem Josefom Straussom v sedemdesetih letih 20. stoletja," pojasnjuje Maver in dodaja, da se v Nemčiji strinjajo, da je naloga CDU/CSU tudi preprečevati pojav relevantne stranke desno od njiju. Merklova je že tako oslabila konservativni profil CDU, če pa bi bližajoče se deželne volitve prinesle uspeh AfD na zahodu, vzhod pač šteje manj, bi se zahteve po premiku CDU v smer CSU zelo okrepile. Prednost je sicer, da je CDU v obeh zahodnih zveznih deželah (Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško), kjer bodo marca letos volitve, trenutno v opoziciji, še pravi Maver.

Ne spreglejte