SiolNET. Novice Svet
9,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Grabar-Kitarović

Ameriška agencija hrvaško predsednico oklicala za skrajno desničarko

9,35

termometer

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters

Ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP), kjer informacije pridobivajo največji svetovni mediji, kot so Washington Post in New York Times, je včeraj hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović v enem od prispevkov uvrstila med skrajne desničarje. Takšno obsodbo je povzročila izjava predsednice, ki se je zahvalila Argentini za sprejetje razvpitih pronacističnih vojnih zločincev po drugi svetovni vojni.

Po poročanju AP naj bi bile tovrstne teme vse od druge svetovne vojne v Evropi tabu, danes pa o njih svoje mnenje odprto izražajo pomembni srednje- in vzhodnoevropski politiki. Omenjeni prispevek govori o tem, da skrajno desni, celo rasistični pogledi postajajo nekaj običajnega v osrednji Evropi.

Ekstremna desnica na pohodu po srednji Evropi

"Hrvaška predsednica se je zahvalila Argentini za sprejetje razvpitih pronacističnih vojnih zločincev po drugi svetovni vojni, v Bolgariji je eden izmed pomembnih politikov Rome opisal kot 'podivjane humanoide', madžarski premier pa je zatrdil, da se evropska 'barva' ne bi smela mešati z Afričani in Arabci," opozarjajo pri AP.

"Hrvaška se je pomaknila močno na desno"

Kolinda Grabar Kitarović Foto: Sportida Zaradi te izjave hrvaške predsednice so v AP-jevem prispevku našo južno sosedo označili za državo, ki se je od priključitve Evropski uniji leta 2013 pomaknila močno na desno.

Poročajo tudi, da nekateri njihovi uradniki zanikajo holokavst in na novo vrednotijo hrvaške ustaše, pripadnike hrvaškega nacionalističnega gibanja z začetkom okoli leta 1930, zaradi katerega je bilo v zaporniških taboriščih med vojno ubitih več deset tisoč Judov, Srbov, Romov in antifašističnih Hrvatov.

Tiskovno agencijo so nato povzeli večji novičarski portali, kot so Washington Post, New York Times in Daily Mail, hrvaška predsednica pa se na poročanje AP še ni odzvala.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin