Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
4. 4. 2018,
16.36

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

33

Natisni članek

Hrvaška Kolinda Grabar-Kitarović desnica

Sreda, 4. 4. 2018, 16.36

6 let

Grabar-Kitarović

Ameriška agencija hrvaško predsednico oklicala za skrajno desničarko

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

33

Kolinda Grabar Kitarović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP), kjer informacije pridobivajo največji svetovni mediji, kot so Washington Post in New York Times, je včeraj hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović v enem od prispevkov uvrstila med skrajne desničarje. Takšno obsodbo je povzročila izjava predsednice, ki se je zahvalila Argentini za sprejetje razvpitih pronacističnih vojnih zločincev po drugi svetovni vojni.

Po poročanju AP naj bi bile tovrstne teme vse od druge svetovne vojne v Evropi tabu, danes pa o njih svoje mnenje odprto izražajo pomembni srednje- in vzhodnoevropski politiki. Omenjeni prispevek govori o tem, da skrajno desni, celo rasistični pogledi postajajo nekaj običajnega v osrednji Evropi.

Ekstremna desnica na pohodu po srednji Evropi

"Hrvaška predsednica se je zahvalila Argentini za sprejetje razvpitih pronacističnih vojnih zločincev po drugi svetovni vojni, v Bolgariji je eden izmed pomembnih politikov Rome opisal kot 'podivjane humanoide', madžarski premier pa je zatrdil, da se evropska 'barva' ne bi smela mešati z Afričani in Arabci," opozarjajo pri AP.

"Hrvaška se je pomaknila močno na desno"

Kolinda Grabar Kitarović | Foto: Sportida Foto: Sportida Zaradi te izjave hrvaške predsednice so v AP-jevem prispevku našo južno sosedo označili za državo, ki se je od priključitve Evropski uniji leta 2013 pomaknila močno na desno.

Poročajo tudi, da nekateri njihovi uradniki zanikajo holokavst in na novo vrednotijo hrvaške ustaše, pripadnike hrvaškega nacionalističnega gibanja z začetkom okoli leta 1930, zaradi katerega je bilo v zaporniških taboriščih med vojno ubitih več deset tisoč Judov, Srbov, Romov in antifašističnih Hrvatov.

Tiskovno agencijo so nato povzeli večji novičarski portali, kot so Washington Post, New York Times in Daily Mail, hrvaška predsednica pa se na poročanje AP še ni odzvala.

 

Ne spreglejte