Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 8. 2015,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 8. 2015, 16.59

8 let

Ali največja abortivna organizacija v ZDA prodaja telesne dele zarodkov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Posnetki razkrivajo, da naj bi organizacija Planned Parenthood prilagajala postopke splavov, da bi tako pridobila čim bolj nedotaknjene telesne dele splavljenih otrok.

ZDA v zadnjem mesecu pretresajo objave posnetkov ameriške organizacije Center for Medical Progress, ki kažejo, da naj bi v Planned Parenthood, največji organizaciji za izvajanje splavov v ZDA, opravljali splave tako, da naj bi iz splavljenih zarodkov pridobivali čim bolj nepoškodovane telesne dele in jih predajali zainteresiranim (za medicinske raziskave).

Domnevno naj bi šlo tudi za prodajo, saj se na na skrivaj posnetih videih "kupci" z zaposlenimi v Planned Parenthood pogovarjajo tudi o ceni za primerke – najbolj zaželena naj bi bila jetra, srce, okončine.

Zneski od 30 do 100 dolarjev za primerek Zneski, o katerih govorijo na posnetkih, se gibljejo od 30 do 100 ameriških dolarjev za primerek. V odzivu na objavo posnetkov so v Planned Parenthood zagotovili, da gre le za zneske za kritje stroškov in da z donacijami ne ustvarjajo nikakršnih dobičkov.

Nekdanja direktorica ene od klinik Planned Parenthood Abby Johnson pa je dejala, da je organizacija mesečno od tkiva splavljenih zarodkov prejemala 120 tisoč dolarjev, kar po njenih besedah nikakor ni moglo biti namenjeno le kritju stroškov.

Preprodajanje tkiv iz zarodkov je v ZDA prepovedano, prav tako tudi prilagajanje časa in načina opravljanja splava za pridobivanje tkiv za uporabo v znanstvene namene, razen če ženska v to izrecno privoli in tkiva donira. Znanstveno preučevanje darovanih zarodkov tako ne bi bilo nezakonito, sporno pa je, če ponudnik splava spreminja postopek z namenom, da bi pridobil čim bolj nedotaknjene telesne dele.

Za boljše primerke višja cena "Nekateri naši zdravniki so že delali pri projektih in zbirajo primerke tako, da dobijo najboljše," je dejala Melissa Farrell, vodja oddelka za raziskave v eni od klinik. Glede cene takega primerka je odgovorila, da bo seveda višja zaradi dodatnega časa, stroškov in dodatnih administrativnih ovir v postopku.

Zdravnica Deborah Nucatola na posnetku med kosilom "kupcem" hladnokrvno opisuje postopek: "Zelo dobri smo v pridobivanju src, pljuč, jeter. Tako ne zdrobim tistega dela, ampak zdrobim spodaj, zdrobim zgoraj, potem pa vidim, ali lahko dobim del nepoškodovan." V drugem videu pa uslužbenke Planned Parenthood kažejo različne organe 20 tednov starih splavljenih dvojčkov.

Planned Parenthood letno od davkoplačevalcev dobi 500 milijonov dolarjev Planned Parenthood tudi po objavi petega posnetka vse očitke zavrača in zatrjuje, da gre za zmontirane posnetke in "popolnoma napačne trditve". Gre za organizacijo, ki uživa največje zaupanje na področju zdravja žensk v državi, so zapisali. "Imamo najvišje profesionalne standarde in takoj ukrepamo, če ugotovimo, da jih kdaj ne dosegamo," pravijo v organizaciji.

David Daleiden iz organizacije Center for Medical Progress je dejal, da zdaj (tudi po objavi celotnih, nezmontiranih posnetkov) ni več dvoma o tem, da organizacija krši pravo in ustvarja dobiček iz tkiv splavljenih zarodkov. "Nobena organizacija nima razloga, da bi uporabljala protipravne abortivne metode za prodajo telesnih delov otrok in izvajala take zločine proti človeštvu ter hkrati od davkoplačevalcev prejemala 500 milijonov dolarjev letno."

V 12 zveznih državah in v kongresu potekajo preiskave 12 zveznih držav v ZDA je že sprožilo preiskave, zahtevali so jo tudi člani kongresa. Republikanci so v senatu v ponedeljek skušali preprečiti nadaljnje davkoplačevalsko financiranje organizacije, a jim ni uspelo.

Ne spreglejte