Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
9.23

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Južna Afrika Patrice Motsepe Bill Gates

Četrtek, 31. 1. 2013, 9.23

1 leto, 9 mesecev

Afriški milijarder bo pol bogastva razdal za dobrodelnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Patrice Motsepe, v Johannesburgu v Južni Afriki rojeni milijarder, je prvi Afričan, ki sledi pozivu Billa Gatesa in Warrena Buffetta in bo tudi sam v dobrodelne namene razdal pol svojega premoženja.

Motsepe, ki je "težak" 2,7 milijarde dolarjev (skoraj dve milijardi evrov), je namreč napovedal, da se bo tudi sam odzval na projekt Giving Pledge, ki najbogatejše Zemljane poziva k temu, da v dobrodelne namene razdajo vsaj pol svojega premoženja. "Potrebe in izzivi so izredno veliki," je v izjavi za javnost povedal Motsepe in se zavezal, da bo v dobrodelne namene razdal vsaj polovico premoženja, ki ga je ustvarila njegova družina, poroča The Telegraph.

Njegov bližnji sodelavec je ob tem pojasnil, da je težko natančno povedati, kako velika bo vsota, ki jo bo Motsepe v resnici doniral, a je hkrati poudaril, da bo vsekakor šlo vsaj za polovico premoženja, tako trenutnega kot prihodnjega. Denar bo namenjen pomoči revnim in prikrajšanim Južnoafričanom. Ob tem je milijarder izrazil upanje, da bo njegovo dejanje k podobnim dobrodelnim gestam spodbudilo še druge bogataše, tako v Južni Afriki kot v drugih državah v razvoju, da bodo lahko skupaj pripomogli k boljšemu svetu.

Obogatel z rudniki 51-letni milijarder je obogatel s programi za opolnomočenje temnopoltih, ki so bili usmerjeni v boj proti belopolti, gospodarski nadvladi, ki je bila ukoreninjena že v času apartheida. Motsepe je ustanovitelj in lastnik rudarskega podjetja African Rainbow Minerals (ARB) in je po navedbah ameriške revije Forbes osmi najbogatejši Afričan.

ARB je imel v zadnji polovici lanskega leta 390 milijonov dolarjev prihodkov, predvsem zaradi intenzivnega kopa zlata, platine, železove rude in premoga, in sicer tako v rudnikih v Južni Afriki kot v Zambiji in Demokratični republiki Kongo. Motsepe je tudi lastnik pretorijskega nogometnega kluba Mamelodi Sundowns. Njegova donacija bo namenjena družinski fundaciji, ki sta jo skupaj z ženo ustanovila leta 1999. Fundacija si prizadeva za izboljšanje izobrazbe in kmetijstva ter na splošno za razvoj programov opolnomočenja, še poroča The Telegraph.

Ne spreglejte