Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2018,
15.38

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

3

Natisni članek

migracije migranti Hrvaška Slovenija nasilje

Sreda, 5. 9. 2018, 15.38

5 let, 7 mesecev

700 migrantov hrvaške policiste obtožilo, da so jih "pretepli in oropali"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

3

Hrvaška policija | Foto STA

Foto: STA

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) v svojem septembrskem poročilu navaja, da je od začetka leta približno 700 migrantov, ki so nezakonito vstopili na Hrvaško, prijavilo, da so jih hrvaški policisti "pretepli in oropali". Na pristop zavračanja migrantov opozarjajo tudi glede Slovenije.

UNHCR navaja, da je od začetka leta na balkanski poti umrlo 26 beguncev in migrantov v 22 ločenih incidentih. Kot so poudarili na svoji spletni strani v poročilu z naslovom Pot obupancev, je bilo največ incidentov na hrvaško-slovenski meji, ob kateri se je utopilo 12 oseb.

Omenjajo, da so begunci in migranti prijavili, da so na poti od Grčije in Bolgarije v vseh državah regije deležni politike zavračanja. To naj bi izvajale oblasti v Albaniji, BiH, Hrvaški, Makedoniji, Srbiji, Črni gori, Romuniji, Sloveniji in na Madžarskem.

nike
Sportal "Kontroverzna" fotografija, zaradi katere nekateri sežigajo športno opremo

O nasilju hrvaških policistov pisal tudi britanski časnik Guardian

UNHCR navaja, da je od začetka leta hrvaška policija iz države pregnala več kot 2.500 beguncev in migrantov. Več kot 700 migrantov je hrvaške policiste obtožilo, da so jih pretepli in oropali.

O nasilju hrvaških policistov nad begunci in migranti, ki skušajo prek BiH vstopiti na Hrvaško, je pred kratkim poročal tudi britanski časnik Guardian, na katerega se delno sklicuje tudi UNHCR.

Hrvaški policisti migrantom onemogočili pridobitev azila

Približno 1.500 jih je prijavilo hrvaške policiste, ker jim niso omogočili postopka za vložitev prošnje za azil. Možnost za pridobitev azila so zavrnili tudi za približno sto otrok. UNHCR je opozoril, da je pravica do azila ena temeljnih človekovih pravic, ki so jo dolžne spoštovati članice EU.

S hrvaškega notranjega ministrstva so danes sporočili, da niti ena izmed pritožb o nasilju nad migranti, ki so jih prejeli od UNHCR, doslej ni bila utemeljena.

Pojasnili so, da so kot partnerji UNHCR prejeli "določeno število pritožb migrantov, za katere niso bili potrjeni identiteta, natančna lokacija in čas dogodka". Zaradi pomanjkanja konkretnih podatkov večine pritožb ni mogoče preveriti, nobena pa se doslej ni pokazala kot utemeljena, so zapisali v sporočilu.

Marjan Šarec
Novice Šarec že zamenjal prvega kandidata za ministra #video

Spomnili so, da so doslej "neštetokrat" zavrnili navedbe časnika Guardian, kot tudi "nepreverljive informacije neznanih migrantov". Poudarjajo, da UNHCR pri svojih navedbah uporablja tudi besedo "domnevno, ki kaže na nepotrjenost sumov".

Zavračajo tudi obtožbe, da sistematično preprečujejo migrantom pravico do vložitve prošenj za azil. Spominjajo, da je bilo lani vloženih 1887 prošenj, do avgusta letos pa so registrirali 646 prosilcev za azil.

V poročilu navajajo tudi podobne kršitve mednarodne azilne politike v večini preostalih držav na balkanski poti, a ne proti Sloveniji. Med drugim so omenili, da je od začetka leta v BiH prišlo več kot deset tisoč beguncev in migrantov.

Nekateri migrantke in migranti tudi žrtve spolnega nasilja

Begunci in migranti z balkanske poti, s katerimi so se pogovarjali predstavniki UNHCR, so dejali, da so jih tihotapci peljali v nečloveških pogojih in izsiljevali za dodaten denar. Ženske in deklice, a tudi nekateri moški in mladeniči pa so bili žrtve spolnega nasilja, so še zapisali na spletni strani UNHCR.

Boštjan Jazbec
Novice Zaupno poročilo: zakaj Jazbec v treh letih ni izrekel kazni za pranje denarja v NKBM #video
Google Maps
Novice Kaj skriva modra pika, ki jo ima na telefonu večina Slovencev
Ne spreglejte