SiolNET. Novice Svet
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

70 let Severne Koreje #foto

0,72

termometer

Severna Koreja, 70 let
Mednarodna skupnost je pozorno spremljala parado ob 70-letnici severnokorejske države. Foto: Reuters

V Severni Koreji so z vojaško parado zaznamovali 70-letnico ustanovitve države. Na sprevodu, ki ga je spremljal tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un, je sodelovalo več tisoč vojakov, niso pa prikazali medcelinskih balističnih raket.

Mednarodna skupnost je pozorno spremljala parado, saj bi lahko Severnokorejci na njej predstavili novo orožje, predvsem pa bi lahko ponudila odgovore na vprašanja o izpolnjevanju zavez glede jedrske razorožitve.

Na sprevodu je sodelovalo več tisoč vojakov. Na sprevodu je sodelovalo več tisoč vojakov. Foto: Reuters

Kim ni želel ogroziti otoplitev odnosov z mednarodno skupnostjo

Poleg več tisoč vojakov so na paradi sodelovali tudi topništvo, oklepna vozila in tanki, prizorišče pa so preletela vojaška letala. Kim Džong Un se je očitno odločil, da tokrat ne bo prikazal medcelinskih balističnih raket, ki lahko dosežejo ameriško celino in nosijo jedrske konice. S tem bi namreč lahko ogrozil nedavno otoplitev odnosov z mednarodno skupnostjo po vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju.

Na častni tribuni je poleg Kima sedel odposlanec kitajskega predsednika Li Zhanshu. Na častni tribuni je poleg Kima sedel odposlanec kitajskega predsednika Li Zhanshu. Foto: Reuters

Kim in Trump sta na junijskem vrhu podpisala ohlapen dogovor o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, ki pa ne vključuje časovnice, podrobnega načrta in mehanizmov za preveritev procesa razorožitve.

Na častni tribuni je poleg Kima sedel odposlanec kitajskega predsednika Li Zhanshu, ki je eden od sedmih članov stalnega komiteja politbiroja kitajske komunistične partije, najmočnejšega organa v državi.

Poleg več tisoč vojakov so na paradi sodelovali tudi topništvo, oklepna vozila in tanki, prizorišče pa so preletela vojaška letala.
Poleg več tisoč vojakov so na paradi sodelovali tudi topništvo, oklepna vozila in tanki, prizorišče pa so preletela vojaška letala. Foto: Reuters

Na paradi ob visokem jubileju niso prikazali medcelinskih balističnih raket. Na paradi ob visokem jubileju niso prikazali medcelinskih balističnih raket. Foto: Reuters

Kim je junija s Trumpom podpisal ohlapen dogovor o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka. Kim je junija s Trumpom podpisal ohlapen dogovor o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka. Foto: Reuters

Severna Koreja, 70 let Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin