Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2022,
16.47

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

49

Natisni članek

Solidarnost vojna transport pomoč tanki Ukrajina Slovenija

Ponedeljek, 19. 9. 2022, 16.47

1 leto, 7 mesecev

28 slovenskih tankov v Ukrajino, 40 nemških transporterjev v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

49

M-55S tank slovenska vojska | Kot so izpostavili v kabinetu, je bil dogovor sprejet "v duhu solidarnosti z ukrajinskim narodom", ki se spoprijema z rusko agresijo, hkrati pa bo "ta krožna izmenjava okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo". | Foto Twitter

Kot so izpostavili v kabinetu, je bil dogovor sprejet "v duhu solidarnosti z ukrajinskim narodom", ki se spoprijema z rusko agresijo, hkrati pa bo "ta krožna izmenjava okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo".

Foto: Twitter

Predsednik vlade Robert Golob je v pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem nadaljeval dialog, ki ga je začel med svojim obiskom v Berlinu 12. julija. Med drugim sta se v duhu solidarnosti z ukrajinskim narodom dogovorila za skupno ukrepanje. 28 slovenskih tankov tipa M-55S bo šlo v Ukrajino, 40 nemških transportnih vozil, od tega 35 nakladalnih tovornjakov in pet vodnih cistern, pa v Slovenijo, so danes sporočili iz premierjevega kabineta. 

Tanja Fajon
Novice Ukrajinski novinar Fajonovi: Kje so obtičali obljubljeni tanki iz Slovenije?
Golob
in Scholz sta med drugimi temami govorila tudi o ruski agresiji v Ukrajini in se dogovorila za skupno ukrepanje: ukrajinska stran bo dobila 28 slovenskih tankov M-55S. V zameno bo Slovenija prejela 40 nemških vojaških transportnih vozil, in sicer 35 težkih nakladalnih 8 x 8 nakladalnih tovornjakov in pet težkih 8 x 8 vodnih cistern. Ta krožna izmenjava bo okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo.

Slovenija naj bi tako iz Nemčije dobila "35 težkih 8 x 8 nakladalnih tovornjakov in pet težkih 8 x 8 vodnih cistern", so zapisali v sporočilu za javnost.

Državi sta se sicer pred meseci pogovarjali tudi o možnosti, da bi Slovenija Ukrajini namenila svoje tanke tipa M-84, Nemčija pa bi ji v zameno zagotovila svoje modernejše tanke, a do tega dogovora za zdaj očitno ni prišlo.

Za elektriko nujne tržne varovalke 

Izpostavila sta tudi potrebo po hitrem odzivu EU in solidarnosti med državami članicami. V zvezi s tem je predsednik vlade izrazil zaskrbljenost zaradi volatilnosti cen elektrike, ki ima lahko resne posredne učinke na preostalo gospodarstvo, tudi prek inflacije, in pozval k takojšnji uvedbi ustreznih tržnih varovalk, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Slovenski premier in nemški kancler sta nadalje razpravljala o potencialu evropske politične skupnosti in potrebi po jasni perspektivi EU za Zahodni Balkan. Glede tega vprašanja je predsednik vlade pozdravil nadaljevanje berlinskega procesa, saj je širitev EU najboljše jamstvo za varnost, stabilnost in napredek v regiji.  

Prav tako je izpostavil potrebo po tem, da Evropski svet možni kandidatski status za Bosno in Hercegovino obravnava v prihodnjih mesecih.

Novice Nemčija v Ukrajino pošilja geparde
Tanki
Novice Slovenija naj bi v Ukrajino poslala tanke
Ne spreglejte