Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
19. 8. 2016,
18.38

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Natisni članek

ZDA predsednik Bela hiša

Petek, 19. 8. 2016, 18.38

7 let, 8 mesecev

10 skrivnosti hiše, ki lahko postane nov dom Melanie Trump

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Bela hiša | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bela hiša, dom in delovno mesto predsednikov ZDA, ki bo januarja naslednje leto dobila nove stanovalce, je ena najbolj slavnih nepremičnin na svetu, ki pa skriva tudi manj znana dejstva.

Po inavguraciji zmagovalca predsedniških volitev se bo januarja naslednje leto iz Bele hiše po osmih letih izselila družina predsednika Baracka Obame, vanjo pa se bo ali vrnila družina Clinton, ki je tam živela med letoma 1993 in 2001, ali pa družina Donalda in Melanie Trump.

V hiši na naslovu 1600 Pennsylvania Avenue NW sredi Washingtona je na 5.100 kvadratnih metrih 132 sob, 35 spalnic, 34 kopalnic, šest nadstropij, 412 vrat, 147 oken, 28 kaminov, osem stopnišč, tri dvigala, kino, kegljišče za bovling, plavalni bazen, teniško in košarkarsko igrišče, tekaško stezo. Bela hiša je visoka 21 metrov, je zgrajena v pozno gregorijanskem slogu po načrtih irskega arhitekta Jamesa Hobana. Temeljni kamen za hišo so položili 13. oktobra 1792.

Prvi predsednik ZDA George Washington ni nikoli živel v Beli hiši. Čeprav je Washington izbral lokacijo za hišo, pa je njena gradnja trajala osem let in stala 232 tisoč dolarjev, kar bi bilo danes okoli štiri milijone dolarjev (3,5 milijona evrov). Šele drugi predsednik ZDA John Adams se je 1. novembra 1800 vselil v hišo.

Leta 1814 so jo britanski vojaki v Britansko-ameriški vojni požgali. Njena obnova se je začela leta 1819, ponovno pod vodstvom Hobana. Svoje ime je uradna rezidenca predsednikov ZDA dobila leta 1901, ko so jo pobarvali na belo.

Nekaj manj znanih dejstev o Beli hiši:

1. Hoban je načrte za Belo hišo naredil po zgledu hiše Leinster v Dublinu, ki je bila nekoč dom grofa Leinsterskega, danes pa je sedež irskega parlamenta.

2. Filmske večere so v Beli hiši začeli prirejati pred 101. letom, ko je predsednik Woodrow Wilson gostil projekcijo filma Rojstvo neke nacije režiserja D. W. Griffitha, ki govori o vzponu Ku Klux Klana. Prve projekcije se je poleg režiserja udeležil tudi Thomas Dixon, avtor romana, po katerem je bil posnet film. Za največjega ljubitelja filmov se je pozneje izkazal Jimmy Carter, ki si je v štirih letih, kolikor jih je preživel v Beli hiši, ogledal 480 filmov.

3. Preden ji je Theodore Roosevelt dal današnje ime Bela hiša, so za stavbo uporabljali naziv predsedniška hiša, predsedniški dvorec ali kaj podobnega.

4. Predsednik Franklin D. Roosevelt, ki je bil prikovan na invalidski voziček, je dal leta 1933 vgraditi klančine in dvigala, da bi bila dostopna tudi invalidom. Dal je narediti tudi bazen, ki pa ga je pozneje Richard Nixon dal prekriti in tam narediti prostor za novinarje. Nixon je dal v kletnih prostorih leta 1969 zgraditi kegljišče, tam pa so tudi cvetličarna, čokoladnica in celo zobar. 

5. Konec vsakega meseca predsednik dobi račun za hrano in druge stroške, kot so čiščenje oblek, zobna pasta in toaletni papir, ki jih porabi prva družina. Znesek računa nato odštejejo od predsednikove plače, ki znaša 400 tisoč dolarjev (približno 353 tisoč evrov) na leto.

6. Številni gosti, tudi stanovalci trdijo, da po Beli hiši tava duh nekdanjega predsednika Abrahama Lincolna. Najbolj znana je zgodba Winstona Churchilla, ki je trdil, da je naletel na Lincolnov duh poleg kamina, ravno ko je sam prihajal iz kopalnice – popolnoma gol. Nekdanji britanski premier po tem ni nikoli več spal v spal v sobi, ki niso ime po Lincolnu.

7. Tajna služba, ki skrbi za varnost predsednika in njegove družine, ima po nekaterih informacijah posebno kodo za takrat, kadar si predsednik in prva dama vzameta nekaj trenutkov za posteljne aktivnosti oziroma kot temu rečejo agenti, da "razpravljata o bosanskem problemu".

8. Igralec Tom Hanks je med svojim obiskom opazil, da v Beli hiši ni aparata za kavo, zato ga je kupil sam. Ko je približno leto pozneje ponovno obiskal Belo hišo, je prinesel novejši model aparata.

9. Nekoč so ljudje lahko brez težav vstopili v Belo hišo. Proslava ob inavguraciji Andrewa Jacksona leta 1829 se je precej zavlekla, tako da je moralo osebje obiskovalce zvabiti ven iz hiše tako, da je pred njo delilo punč z viskijem.

Bela hiša je zelo priljubljena in jo vsak teden obišče okoli 30 tisoč ljudi, prejme okoli 65 tisoč pisem ter okoli 3.500 telefonskih klicev in sto tisoč emailov. Z razcvetom spleta je tam prisotna tudi Bela hiša:
Twitter
Facebook
YouTube

10. Preden je administracija Billa Clintona zapustila Belo hišo, je njegovo osebje naredilo za 40 tisoč dolarjev škode. Med drugim so iz vseh tipkovnic računalnikov iztrgali črko W, zalepili predale v mizah in pustili čudna telefonska sporočila. Tudi osebje Clintonovega naslednika Georgea W. Busha je ob odhodu iz Bele hiše naredilo nekaj škode; iz sten so izvlekli telefonske kable in pustili grozeča sporočila, med drugim sporočilo: "Vrnili se bomo".

Ne spreglejte