Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 14.41

8 let

Zveza za voljo ljudstva želi biti alternativa političnim strankam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novonastajajoče gibanje Zveza za voljo ljudstva želi prek volitev preseči politično apatičnost Slovencev in uvesti neposredno participatorno demokracijo, dopolnjeno s strokovnimi sveti.

Levica in desnica se menjata na oblasti, nihče pa ne dela za ljudstvo, je uvodoma pojasnila članica Violeta Tomič, ki je razložila, da so se v zvezo povezali posamezniki, ki želijo preseči politično apatijo med ljudmi. Trenutni sistem s terorjem kapitala, vlade in cerkve vodi v kaos, bankrot in vojne, zato v zvezi volivcem ponujajo alternativo.

Kolektivna lastnina in odločanje ter ohranitev etičnih vrednot Posredno parlamentarno demokracijo bi v zvezi tako nadomestili z neposredno participatorno demokracijo, ki bi jo dopolnjevali strokovni sveti. Med temeljnimi koncepti nove ureditve pa po besedah Bojana Krajnca vidijo kolektivno lastnino in odločanje, vzajemno in participatorno ekonomijo, skupno dobro, trajnostni razvoj in ohranitev etičnih vrednot.

"Tehnologija neposredno odločanje prebivalcev Slovenije že omogoča" Tomičeva je dodala, da se za razliko od strank prizadevajo za skupne cilje vseh ljudi, po ustanovitvi liste, s katero bodo nastopili na volitvah, pa bi radi postopno spremenili zakonodajo in sestopili z oblasti. Tehnologija neposredno odločanje prebivalcev Slovenije že omogoča, je pojasnil Goran Breščanski. Neposredna participativna demokracija odpravlja nevarnost zlorabe oblasti, volivci pa dobijo možnost menjave oblasti, ki je v okviru trenutnega sistema razen volitev nimajo, je še dodal Breščanski.

Ne bodo se preoblikovali v stranko Člani ustanovnega odbora zveze so še poudarili, da se ne bodo preoblikovali v stranko, ampak ostajajo koalicija civilnodružbenih skupin. Zveza ni provokacija, so odgovorili na novinarsko vprašanje, volivcem predstavljajo neomadeževano alternativo trenutnemu sistemu, glede referendumov pa se niso hoteli izjasniti, "saj jih ne zanimajo kozmetični popravki vlade", ampak globalne spremembe.

Ne spreglejte