Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 8. 2012,
17.20

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 3. 8. 2012, 17.20

8 let, 2 meseca

Zver: Türk je nastopal bolj kot politik, ne kot državnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Borut Pahor in Danilo Türk sta že imela možnosti, da se izkažeta v svojih funkcijah, pa nihče od njiju tega ni izkoristil, je v intervjuju, objavljenem na spletni strani NSi, dejal Milan Zver.

Predsedniški kandidat Milan Zver dela zdajšnjega predsednika republike Danila Türka ne ocenjuje najbolje. "Mislim, da je nastopal bolj kot politik, ne kot državnik, kar pomeni, da se je bolj zavzel za eno politično opcijo in se ni trudil, da bi bil predstavnik vseh Slovencev, vse politike. Mislim, da je to njegova glavna napaka," je povedal in dodal, da je imel Türk še nekatere druge slabosti, kot je potratnost, "vsaj v prvi polovici mandata, spomnimo se, da je potoval po tujini za precej visoke zneske, v tujini prebival v luksuznih hotelih, tukaj bi bilo mogoče kar precej prihraniti".

"Proces tranzicije v nek nov sistem ni potekal najboljše" Zver, ki bo na jesenskih predsedniških volitvah nastopil s podporo SDS in NSi, je mnenja, da je Slovenija od osamosvojitve pa do danes dosegla nekatere zvezdne trenutke. "Na zunaj bi lahko rekli: zgodba o uspehu neke majhne države. Res pa je, da proces v notranjosti slovenske države, sam proces tranzicije, prehoda v nov sistem ni bil najboljši." Izvirni greh Zver vidi v slabem modelu privatizacije in v preslabih reformah v drugih družbenih podsistemih. "Danes vidimo, da bi nujno potrebovali reformo davčnega sistema, tudi sodstva, pa tega ni bilo. Zaradi tega imajo danes državljani izredno nizko zaupanje v državo."

"Krize ni povzročilo pomanjkanje vrednot pri ljudeh" Ob tem je povedal, da krize ni povzročilo pomanjkanje vrednot pri ljudeh, pri množicah, ampak pri gospodarskem in finančnem menedžmentu, ki je pripeljal do teh razmer.

Evropski poslanec sicer meni, da Slovencem manjka domoljubja. "Zavzemam se, da domoljubje postane oziroma je sestavni del demokratične kulture in državljanske kulture. Če ljubiš domovino, ni nujno, da izključuješ druge ali pa da si manj Evropejec in podobno."

Zver nasprotuje konceptu združenih držav Evrope Koncept o združenih državah Evrope Zver zavrača, ker je ta v teoriji in praksi predpostavljal neko zlitje, poenotenje. "Slovenija je postala samostojna država, se vključila v svobodno družbo evropske skupnosti, Evropske unije, kjer živi svobodno življenje z drugimi članicami Evropske unije. Ne bi bilo dobro, da bi iz te skupnosti nastala neka nova kvaliteta, recimo 'supraevropska' država, neka nova enovita demokracija." Zver zato meni, da bi Slovenci v tem primeru izgubili svoj pomen in vlogo, kot jo imamo danes v EU.

"Polarizacija je verjetno povezana s krizo" Zver sicer meni, da ni nič hudega, če je politični pol razdeljen, temveč da je to v demokraciji normalno in da morajo biti te razlike prepoznane. "Hudo je, kadar se ti poli, tabori zapirajo v neke 'lagarje', kjer so močno zaprte družbe neprehodne, kjer se vzpostavlja res radikalna politična cepitev in delitev. V tem primeru ni dobro, ker ne prinašajo ugodnih izplenov. Rezultat je običajno konflikt, ne pa politični dogovor, kar je smisel politike." Predsedniški kandidat sicer meni, da je polarizacija verjetno povezana s krizo, ki jo živimo, in da je zato pomembno, da EU in Slovenija čim prej sprejmeta ustrezne gospodarske, fiskalne in druge politične ukrepe.

Slovenijo v prihodnosti vidi v dobro povezani EU, kjer bo kakovost življenja zelo visoka. "Ni dobro, da bi še dolgo živeli v neki zgodnji fazi kapitalizma, kjer je socialna diferenciacija vedno večja, kjer vsak gleda na svoj bančni račun, kjer ne vidimo sočloveka. To je značilno za zgodnje faze tranzicije in na žalost se Slovenci temu nismo izognili," je še povedal v intervjuju, objavljenem na strani NSi.

Ne spreglejte