Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2008,
15.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 4. 2008, 15.18

8 let

Zver: Izobrazba predpogoj vključevanja Romov v družbene podsisteme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Bratislavi danes in v sredo v organizaciji slovaške vlade in Sveta Evrope poteka konferenca o Romih, ki se je udeležuje tudi slovenski minister za šolstvo Milan Zver.

Slednji je na konferenci poudaril predvsem pomen izobrazbe Romov, kar je po njegovih besedah predpogoj za njihovo vključevanje v druge družbene podsisteme.

Slovenski primer izpostavljen kot primer dobre prakse Kot je še povedal Zver, sicer predsedujoči evropskemu svetu za področje izobraževanja, ima SE v prizadevanju za človekove pravice manjšin, posebej Romov, prioriteten položaj. Med uvodnimi predavatelji na konferenci je bil tako komisar SE za človekove pravice Thomas Hammarberg, ki je po besedah Zvera v uvodnem nastopu posebej izpostavil slovensko šolsko ministrstvo in ministra kot primer dobrih praks na področju izobraževanja Romov. "To je bilo prijetno presenečenje," je ob tem dejal Zver.

Zver je v svojem nagovoru poudaril predvsem pomen romskega vprašanja na ravni agende evropske politike, ki postaja vse pomembnejša. "Predstavil sem tudi izkušnje Slovenije na področju romske politike in dejstvo, da je Slovenija sprejela celo zakonsko zaščito romskih pravic in da imamo poseben krovni zakon," je dejal.

Kasneje je Zver na tiskovni konferenci v Bratislavi poudaril evropsko dimenzijo te problematike, glede na to, da "imajo evropske države pri ukvarjanju z romsko problematiko večje težave kot Slovenija, kljub temu pa imamo skupne nekatere probleme".

Izobrazba kot predpogoj

Nekateri po besedah Zvera bolj poudarjajo nujnost integracije Romov v šolske sisteme, drugi pa pravico Romov do avtonomnih oblik izobraževanja romske populacije. "Ne glede na pristop je glavni cilj izobraziti ljudi, saj je to predpogoj za vključevanje v druge družbene podsisteme, zlasti na trg dela," je še dodal Zver.

Šolski sistem prilagoditi Romom? Tovrstne konference so po besedah ministra zelo pomembne, saj udeleženci lahko izmenjajo dobre prakse in ideje, kako doseči čim večjo vključenost in enakost Romov. "Mi imamo 'bršljinski model', ki bo udeležencem konference predstavljen v naslednjih dveh dneh. Pri tem smo dosegli določen uspeh, kar se tiče ravni znanja, nismo pa zadovoljni z vključenostjo in z osipom romskih učencev, zlasti v zadnji triadi osnovne šole. Vse bolj razmišljamo, da je tudi šolski sistem potrebno prilagoditi, da bi postali nekoliko bolj uspešni," je dejal Zver.

Pojasnil je še, da v slovenskem šolskem sistemu razvijajo poseben predmet Romska kultura, pri katerem bi se tudi neromski otroci spoznali z romsko kulturo, kar bo po Zverovih besedah zagotovo prispevalo tudi k boljšemu razumevanju različnih kultur, še posebej v letu medkulturnega dialoga.

Prihodnje leto bo konferenco o romski problematiki po besedah Zvera kot predsedujoča SE gostila Slovenija.

Predsednik DZ sprejel predstavnike sveta romske skupnosti

Predsednik DZ France Cukjati je danes sprejel predstavnike Sveta romske skupnosti Republike Slovenije pod vodstvom Jožka Horvata Muca. Čestital jim je ob svetovnem dnevu Romov in izrazil zadovoljstvo, da je v Sloveniji zaživel svet romske skupnosti, so sporočili iz kabineta predsednika DZ.

"Dobro je, da ste organizirani in tudi v obliki sveta prisotni v državi opozarjate na izvajanje zakona o romski skupnosti. Ta oblika vaše prisotnosti ima velik in dolgoročen vpliv," je na srečanju poudaril Cukjati. Ob tem jih je opozoril, da je za doseganje njihovega pozitivnega učinka zelo pomembna enotnost Romov v omenjenem svetu.

Zakon šele prvi korak Predstavniki sveta romske skupnosti so predsedniku DZ predstavili uresničevanje lani sprejetega zakona o romski skupnosti. Predsednik DZ pa je izpostavil, da je s sprejetjem zakona narejen šele prvi korak: "Njegovo uresničevanje na vseh področjih nas še čaka. Pomembno pa je, da ste ustanovili svet romske skupnosti, ki bo vlado in druge državne institucije opozarjal, kaj je za večje uresničevanje tega zakona še treba storiti."

Janša čestital Romom ob njihovem prazniku

Premier Janez Janša je ob današnjem svetovnem dnevu Romov čestital vsem pripadnikom romske skupnosti v Sloveniji in izrazil željo, da bi z dobrim sodelovanjem tudi v prihodnje stopali po poti sožitja in dela za skupno dobro.

"Če se skupaj zavedamo težav in jih rešujemo, so rešljive," je ob tej priložnosti zapisal Janša, ki bo v četrtek tudi sprejel predstavnike Sveta romske skupnosti Republike Slovenije in Zveze Romov Slovenije.

Ne spreglejte