SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZSSS: Izračuni vlade glede rasti pokojnin s sprejetjem reforme nerealni

3

termometer

Izračuni vlade glede rasti pokojnin s sprejetjem pokojninske reforme slonijo na nerealnih predpostavkah in so zavajajoči, saj vlada predvideva nerealno rast plač, je dejala Lučka Böhm.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in v Sindikatu upokojencev Slovenije ocenjujejo, da bodo s pokojninsko reformo pokojnine nižje in bo vse več upokojencev revnih.

Razlika med plačami in pokojnino bo čedalje večja Z novim zakonom bodo po izračunih ZSSS pokojnine tako nizke, da bo večina upokojencev prisiljena zaprositi za socialnovarstveni prejemek, razlika med plačami in starostno pokojnino pa bo čedalje večja. Izvršna sekretarka ZSSS Lučka Böhm je izpostavila ugotovitev Fiskalnega sveta v letnem poročilu, da je vprašljivo doseganje cilja zagotavljanja primernih pokojnin.

"Reforma določa nadomestitveno razmerje med prvo pokojnino in zadnjo plačo v višini 60 odstotkov. To je nižje od primernega nadomestitvenega razmerja v višini 70 odstotkov, ki po merilih OECD še omogoča ohranjanje primernega življenjskega standarda ob upokojitvi. Zaradi nezadostnosti pokojnin iz drugega in tretjega stebra je lahko tveganje revščine starostnikov pereče vprašanje v prihodnosti," v poročilu ugotavlja Fiskalni svet, posvetovalno vladno telo.

Breznik: Grožnje vlade so nesprejemljive Spremembe pokojninskega zakona so potrebne, vendar bi morale nastati s soglasjem socialnih partnerjev, menijo v Sindikatu upokojencev Slovenije. Reforma je po besedah predsednika sindikata Konrada Breznika neprijazna tako za delavce kot za upokojence. Nesprejemljive so, dodaja, tudi grožnje vlade, da bo z zavrnitvijo reforme prišlo do nižanja plač, pokojnin in socialnih transferov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin