Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
5. 3. 2013,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 5. 3. 2013, 13.36

8 let

Zorko: Čas, da kakšen delodajalec konča v zaporu

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je predstavila svoje poglede na danes sprejeto reformo trga dela v Sloveniji.

Uvodoma je izvršni sekretar Andrej Zorko poudaril, da sprejeta reforma trga dela ne bo odpirala novih delovnih mest, kot jih tudi ne bi odpirale spremembe, če bi ukinili vse od malice do potnih stroškov in dodatka na delovno dobo in še česa. Kot je poudaril Zorko, je število delovnih mest odvisno od pogojev, v katerih gospodarstvo deluje, kot so davčna in finančna politika ter investicijski programi.

Motivacija za zaposlovanje za nedoločen čas Novi zakon o delovnih razmerjih prinaša nekatere ukrepe, ki naj bi motivirali delodajalce za zaposlovanje za nedoločen čas. Sam status nezaposlenega za določen ali nedoločen čas lahko zelo vpliva na življenjski standard delavca. Zakon pa tudi ureja status ekonomsko odvisnih delavcev, tako da se zmanjšujejo razlike med zaposlenimi in prekernimi delavci, vendar ne na račun tega, da zmanjšujejo pravice zaposlenih.

Čas, da kakšen delodajalec konča v zaporu Zorko je sklenil, da reforma trga dela, ki so jo danes sprejeli poslanci, prinaša nekatere pomembne sistemske rešitve, vendar pa je to le prvi korak k večjemu redu na tem področju. V ZSSS sedaj pričakujejo reformo nadzora nad kršitvami delovne zakonodaje in da bodo pristopili k reformi inšpektorata za delo, okrepiti pa je treba tudi preganjanje kršitev pravic delavcev: "Nastopil je čas, da kakšen delodajalec zaradi kršitev delovne zakonodaje preživi tudi kakšen dan v zaporu."

Izvršni sekretar pri ZSSS Goran Lukič pa je izpostavil nekatere novosti, ki jih prinašajo spremembe zakona o urejanju trga dela, ki je za sindikate pomemben, da ne krči pravic brezposelnim v teh težkih kriznih časih.

Socialni dialog je pomembna vrednota Predsednik ZSSS Dušan Semolič pa je izpostavil soglasnost poslancev pri sprejemanju pokojninske reforme in reforme trga dela, ko ni bilo niti enega glasu proti, in poudaril, da je socialni dialog pomembna vrednota družbe, zato je politiki in sindikati ne smejo podcenjevati. "Ta dva zakona nista idealna. Če bi jih pisali sindikati, bi bila drugačna, vendar bi lahko bila slabša, če sindikati ne bi sodelovali," je poudaril Semolič in dodal, da moramo te zakone izvajati, saj še tako dobro napisan člen ne pomeni nič, če se ga ne izvaja oziroma če pravna država ne deluje.

Ne spreglejte