Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
10.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZOO Ljubljana noj žirafa

Četrtek, 5. 9. 2013, 10.50

7 let, 12 mesecev

ZOO Ljubljana: Noj napadel obiskovalca, ki je želel pobožati žirafo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sredo popoldne je neznan moški v ljubljanskem živalskem vrtu preplezal ograjo in jarek ter vstopil v ogrado z žirafami in nojema. Moški je želel pobožati žirafo, noj pa ga je napadel.

O dogodku so osebje Živalskega vrta Ljubljana obvestili obiskovalci. Iz ZOO-ja pa so sporočili, da so se v ogradi takrat nahajale vse štiri žirafe ter dva noja. K njim oskrbniki živali nikoli ne vstopajo, saj so tako brce žiraf kot tudi brce nojev lahko smrtno nevarne. "Oskrbniki so nemudoma odhiteli do ograde in v njej zagledali mladeniča, ki je poskušal po nogah pobožati eno od žiraf. Reševanje je vodil vodja skupine oskrbnikov Robert Prašnikar, ki je eden najbolj izkušenih oskrbnikov v ZOO Ljubljana, skrbi pa tudi za noje in žirafe," so sporočili iz ZOO Ljubljana.

Oskrbnik je moškemu preko priprtih servisnih vrat zaklical, naj čim bolj mirno zapusti žirafe in se napoti proti njemu. Ta je navodila upošteval, a ga je v tistem trenutku že napadel noj in ga podrl na tla. Sledila so dodatna oskrbnikova navodila, naj se moški na tleh ne premika, saj človeka noj v ležečem položaju težje resno poškoduje, ki jih je ta tudi upošteval. Ker je noj nadaljeval z napadom, je Prašnikar ocenil, da je dogajanje postalo nevarno za obiskovalca, in se odločil, da tvega in tudi sam vstopi v ogrado.

S kričanjem in mahanjem je preusmeril pozornost noja nase in tako kolegom omogočil rešitev obiskovalca na varno. "Reševanje je k sreči uspelo brez poškodb udeleženih, k čemur je nedvomno botrovalo tudi to, da so žirafe v našem živalskem vrtu redno trenirane na toleranco dotikanja po nogah, saj je to potrebno za izvajanje veterinarskih pregledov in posegov. Kljub temu lahko nepredvidena dogajanja in neznane osebe na njihovem teritoriju, pri živalih sprožijo paniko in agresivno vedenje," opozarjajo v ZOO Ljubljana. Moški je po incidentu kazal znake zmedenosti, pristojni pa so takoj poklicali policijo. Priznal je, da je užival tako droge kot alkohol, zato je bil pridržan. "Resnih incidentov do zdaj še ni bilo" Strokovna vodja ZOO Ljubljana Barbara Mihelič je pri tem izpostavila, da resnih incidentov do zdaj sicer še ni bilo, da pa je izredno veliko primerov, ko ljudje iščejo neposreden stik z živalmi, predvsem s papigami in opicami ob tem pa moč, inteligenco in sposobnosti teh živali podcenijo in napačno predvidijo njihovo reakcijo.

Taki primeri se kljub svarilom največkrat končajo z ogrizenimi ali popraskanimi prsti. Obiskovalce zato opozarjajo, da se držijo napisanih navodil in opozoril, saj živali sicer na videz delujejo mirno, prijazno in udomačeno, vendar le, če se v svojem okolju ne čutijo ogrožene. Poseganje z rokami v njihov teritorij, nepoznane kretnje in ljudi pa razumejo kot ogrožanje in vsiljivce napadejo.

Živalski vrt Ljubljana sicer ponuja več privlačnih programov, kjer je mogoče priti v bližnji stik s številnimi živalmi, tudi sloni, žirafami, opicami in gepardi, vendar v spremstvu strokovnega osebja, ki zagotavlja pravilno ravnanje in ustrezno varnost, so še sporočili iz ZOO Ljubljana.

Ne spreglejte