SiolNET. Novice Slovenija
4,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zmago Jelinčič toži Franca Trčka, ker ga je obtožil kraje knjig

4,43

termometer

Zmago Jelinčič Plemeniti
Zmago Jelinčič pravi, da si niso izposodili nobenih knjig, ampak so jih kupili za izobraževanje svojih poslancev. Foto: STA

Danes bo državni zbor glasoval, ali se poslancu SD Francu Trčku prizna imuniteta v primeru domnevne razžalitve, zaradi katere ga toži poslanec SNS Zmago Jelinčič. Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, da se Trčku imuniteta ne prizna.

Poslanec SNS Zmago Jelinčič nam je potrdil, da toži Trčka, ker ga je ta na seji enega od odborov v državnem zboru obtožil, da je državnemu zboru ukradel knjige. Domnevna žalitev je bila izrečena pred približno šestimi meseci.

Če bo državni zbor Trčku imuniteto priznal, se bo postopek tako končal, drugače bodo dejanje obravnavali na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Z novinarskimi vprašanji smo se obrnili na Franca Trčka, ki pa nam še ni odgovoril. Ko dobimo njegove odgovore, jih bomo objavili.

Od kod Trčku ideja, da je Jelinčič kradel?

Poslanci SNS so med letoma 2008 in 2011 naročili 113 knjig, ki jih po koncu mandata niso vrnili v knjižnico DZ. Jelinčič je vztrajal, da si niso izposodili nobenih knjig, ampak so jih kupili za izobraževanje svojih poslancev.

Ljubljansko okrajno sodišče je na podlagi pravnomočnega sklepa o izvršilnem postopku junija 2012 Jelinčiču s transakcijskega računa zarubilo dobrih deset tisočakov, a je višje sodišče nato ugodilo njegovemu predlogu za razveljavitev sklepa o izvršbi.

Ker so bile knjige kupljene s sredstvi DZ, so jih v parlamentu želeli izterjati prek sodne izvršbe. Sodišče se je sicer strinjalo, da je šlo za sklenitev pogodbe o dolgoročni izposoji, vendar pa bi morala država izpolnitev pogodbe zahtevati od poslanske skupine SNS, ne od Jelinčiča.

Državno tožilstvo je nato po nekaj neuspelih poskusih prekinilo izterjavo 113 knjig.

Zmago Jelinčič Novice Jelinčič se je zaradi vojaških oblačil znašel v težavah Andraž Teršek Novice Neizvolitev Terška za del opozicije pokazatelj trdnosti koalicije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin