Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
19.55

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

5

Natisni članek

Dejan Židan Geza Filo

Petek, 26. 10. 2018, 19.55

5 let, 5 mesecev

Židan: Ideja reformacije je ideja, ki nas združuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

5

Dejan Židan | Foto STA

Foto: STA

Na slovesnosti v počastitev dneva reformacije v Murski Soboti je predsednik DZ Dejan Židan poudaril, da je ideja reformacije ideja, ki nas združuje, in je ideja o družbi, ki daje možnosti vsem in vsakemu posamezniku, da uresniči svoje cilje in želje.

"To sporočilo ne sme zbledeti, prizadevati si moramo, da v vsem, kar delamo, kakor živimo, za seboj puščamo svet boljši in lepši za vsakogar. Tudi danes potrebujemo reformatorskega duha, reformatorje in reformatorke, da nam včasih nastavijo ogledalo in povedo, naj se vrnemo k svoji identiteti, koreninam in vrednotam. Te potenciale, ki so nam bili dani, moramo obuditi, predvsem pa jih moramo znati in si jih drzniti uporabljati," je povedal slavnostni govornik.

Židan meni, da so temeljna etična sporočila slovenske reformacije aktualna za vse, saj nas reformacija uči o družbi, ki omogoča človeku živeti dostojno življenje in razvijati vse njegove potenciale, mu jih pomaga krepiti in uresničevati, pri tem pa zagotavljati varnost in enake možnosti vseh.

"Potrebna je pravičnejša prerazporeditev v družbi"

Prav neenakost se po Židanovih besedah kaže kot eden od največjih družbenih izzivov doma in po svetu. "Koncentracija bogastva in moči v rokah peščice je eno od ključnih tveganj. Potrebna je pravičnejša prerazporeditev v družbi. Ključna lastnost neenakosti je njeno samodejno pospeševanje, saj neenakost ustvarja in poglablja nove neenakosti. Če kot družba tega ne znamo prepoznati, omiliti ali odpraviti, se bodo razlike v družbi povečale. To usodno vpliva na enakost možnosti in enakopravnost vseh ljudi, saj je neenakost ključna ovira pri napredovanju družbe kot celote," je povedal predsednik DZ.

Geza Filo | Foto: STA , Foto: STA , Spomnil je tudi, da je protestantska etika s predanostjo poklicnemu duhu, pridnosti in delavnosti prinesla spremembe v gospodarskem in socialnem razvoju Evrope ter omogočila razvoj v izobraževanju, znanosti, kulturi, tehnologiji in ekonomiji.

"Protestantsko pojmovanje posameznikove svobode vesti in enakosti ljudi v osnovnih verskih pravicah je pognalo korenine za temelje današnje Evropske unije - skupnosti suverenih držav in sistema, ki je postopoma uveljavil toleranco ter človekovo svobodo, človekove pravice in temeljne svoboščine, vladavino prava," je še povedal Židan.

Na slovesnosti sta evangeličanski škof Geza Filo in inšpektor Johann Laco mestni občini Murska Sobota za uspešno sodelovanje v lanskem letu, ko smo praznovali 500. obletnico začetka reformacije, podelila zahvalno listino. V kulturnem programu so nastopili Duo Mystica, Mirjam Mah, David Sabo, Franja Gomboc, učenci glasbene šole Beltinci in Denis Dimitrić.

Ne spreglejte