SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žerjavova napoved sprožila različne odzive koalicijskih strank

1

termometer

Napoved predsednika SLS Radovana Žerjava, da na marčevskem kongresu ne bo več kandidiral za ta položaj, je v koaliciji sprožila različne odzive.

Predsednik DL Gregor Virant Žerjavovo napoved obžaluje, vodja poslancev NSi Matej Tonin pa izpostavlja le, da je stabilnost vsake koalicijske stranke pomembna za vlado.

"Žerjav je človek dialoga, z njim se je moč dogovarjati ... " Predsednik Državljanske liste Gregor Virant obžaluje, da se Žerjav poslavlja z mesta predsednika SLS, ker sta zelo dobro sodelovala. "Žerjav je človek dialoga, z njim se je moč dogovarjati, je razumen politik in mi je škoda, da odhaja," je v izjavi novinarjem dejal Virant.

Po njegovem mnenju je žalostno, da "najbolj razumni, zmerni politiki, usmerjeni v dialog in kompromis, izgubljajo voljo. Nad tem bi se morali kakšni drugi politiki resno zamisliti". Odločitev, ali naj Žerjav ostane minister ali ne, saj z izjemo Viranta vsi predsedniki koalicijskih strank sedijo v vladi, pa Virant prepušča SLS in tudi predsedniku vlade Janezu Janši.

V NSi menijo, da je Žerjavova napoved interna stvar stranke SLS. Je pa po prepričanju vodje poslancev NSi Mateja Tonina stabilnost vsake koalicijske stranke pomembna za vlado. Ob tem verjame, da bodo v SLS tudi po kongresu ostali stabilna stranka.

Nekateri že ugibajo o morebitnem začetku rekonstrukcije vlade Čeprav je Žerjav dejal, da je pripravljen ostati minister za gospodarstvo, nekateri že ugibajo o morebitnem začetku rekonstrukcije vlade. Po Toninovem mnenju pa gre za ločene zadeve in Žerjavove napovedi z morebitno rekonstrukcijo vlade ne povezuje.

Žerjav je odločitev, da na marčevskem volilnem kongresu stranke ne namerava več kandidirati za predsednika, sporočil v soboto. Razlogov za odločitev je, kot je navedel v pismu članstvu SLS, veliko - od tistih znotraj stranke in tistih, ki so "posledica stanja duha, kulture in nedialoga znotraj celotne slovenske politike", do čisto osebnih. Ob tem je navedel, da je pripravljen nadaljevati z delom kot minister.

V SDS in DeSUS Žerjavovo odločitev obžalujejo. Predsednik DeSUS Karl Erjavec tudi ocenjuje, da je Žerjav dobro vodil stranko, a da je zagotovo znotraj vsake stranke težko voditi ravnotežje. Stranka SDS je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da obžalujejo Žerjavovo odločitev, več izjav pa niso dali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin