Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
9.23

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hotel Diana

Sreda, 6. 2. 2013, 9.23

5 let

Ženska najbolje ve, kaj je dobro za Diano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odločitev ni bila sprejeta naenkrat, saj je pregovarjanje dosedanjega lastnika Jožeta Pipenbaherja trajalo eno leto. Olga Belec verjame v zaposlene in v svoje sposobnosti.

Družba Diana je bila v ponedeljek prodana novemu lastniku, nepremičnina ostaja v lasti banke. Dosedanji lastnik Jože Pipenbaher je prepričan, da je Diana eden redkih hotelov, ki je precej naredil za kakovost ponudbe in kadrov. Storjeni so bili veliki premiki, ki sicer ne kažejo bistvenih rezultatov, toda če jih ne bi bilo, bi bili rezultati bistveno slabši. "Verjamem, da bo Olgi Belec, ki ima občutek za ta posel, uspelo, predvsem če bo ostalo tudi v okolju zaupanje v kader in njegova prizadevanja," je povedal dosedanji lastnik Jože Pipenbaher, direktor podjetja Turizem naložbe, ob podpisu pogodbe o nakupu družbe Diana, d. o. o. Olga Belec, dosedanja direktorica in odslej tudi lastnica družbe z 51 zaposlenimi, pa je poudarila: "Če ne bi verjela, da se da iz tega nekaj narediti, tega ne bi prevzela."

Številne lastniške menjave Edini pravi mestni hotel v Pomurju, hotel Diana v Murski Soboti, je torej ta teden dobil novo lastnico. Dosedanja direktorica Olga Belec se za ta korak ni odločila spontano, ampak po tehtnem premisleku – predvsem zato, ker zaupa v svoje sposobnosti in v osebje. Diana je bila vrsto let pod okriljem velike Radenske, v obdobju dezinvestiranja pa so bili objekti zunaj turističnih središč prvi na seznamu za prodajo. Životarjenje in menjavanje vodstva, nekaj časa je bil lastnik tudi prleški podjetnik Marko Slavič, je v preteklosti enkrat že privedlo do lastništva Hypo Leasinga. Hotel je bil v celoti obnovljen leta 2000, 2007. leta je Jožef Pipenbaher od Hypo Leasinga za štiri milijone evrov odkupil hotel Diana, novoustanovljena družba pa se je imenovala MS hoteli; leto kasneje se je lotil velike obnove centra dobrega počutja, temeljito pa so prenovili tudi grafično podobo in ponudbo, direktorica podjetja pa je postala Olga Belec.

Danes se podjetje imenuje Hotel Diana, d. o. o., s polnim imenom Hotel Diana, družba za turizem in izvajanje projektov, d. o. o., kot lastnik pa je bil do pred nekaj dnevi še naveden mag. Jože Pipenbaher (lastnik Skupine Vates, ki ima v lasti prek družbe Terme Spa Rogaška pet hotelov v Rogaški Slatini, poleg tega pa še hotel v Bovcu) in kot direktorica Olga Belec. V prihodnje bodo ti podatki spremenjeni, saj je od ponedeljka, 4. februarja, lastnica družbe Hotel Diana Olga Belec, lastnica nepremičnine pa bo ponovno banka Hypo Leasing.

Pipenbaher se poslavlja, grozil je stečaj "O tem smo se res kar nekaj časa pogovarjali in dogovarjali. Vsa zadeva ni nova, že več kot pol leta se dogovarjam z Jožetom Pipenbaherjem, ki se umika iz tega posla. Prvič mi je to predlagal že lani januarja. Sklenjen je bil namreč dogovor, da se ga razlasti, to se je zgodilo februarja, Hypo Leasing je tako lastnik nepremičnine, objektov, za lastništvo družbe pa sem se po dolgem kolebanju in preračunavanju odločila sama in odkupila od Pipenbaherja poslovni delež družbe Hotel Diana, d. o. o. Kar nekaj časa sem premišljevala, kako nadaljevati, ali ustanoviti novo podjetje ali kupiti sedanje, kajti s tem prevzemam tudi vse obveznosti podjetja. Na koncu sem se odločila, da je zaradi celostne grafične podobe podjetja in blagovne znamke bolje kupiti družbo. Zame je pomembno predvsem to, da sem s tem ohranila dejavnost in 51 delovnih mest, saj bi šla drugače družba 1. februarja v stečaj."

O številkah nova lastnica družbe Hotel Diana ni želela govoriti; povedala je le, da je kupila osnovni delež družbe in tako postala lastnica družbe z 51 zaposlenimi, z lastnikom nepremičnine Hypo banko pa da ima sklenjeno pogodbo o najemu s predkupno pravico.

Od receptorke do lastnice hotela Povečevanje prihodkov družbe Hotel Diana pod vodstvom Olge Belec je verjetno glavni razlog, da se je direktorica odločila, da bo postala tudi lastnica družbe – 2007. leta je imela Diana 271 tisoč evrov letnih prihodkov, v letu 2011 pa so letni prihodki narasli na več kot dva milijona evrov. Ali bo Olga Belec kupila tudi nepremičnine: "Poskušala bom leto ali dve dobro poslovati, potem pa bom videla, kako bo z nakupom. Za zdaj imamo zagotovljen najem objekta. Časi res niso rožnati. Toda z Diano sem povezana že dolgo. Najprej sem bila 13 let v Diani, potem pet let v Polani (RGT) in zdaj bodo spet prvega februarja tri leta, odkar sem v Diani. Usojeno mi je, da se mi vse prelomnice v življenju dogajajo prvega februarja, na ta dan sem prišla v službo k Heleni Pintarič, postala receptorka, vodja recepcije, vodja prodaje in nato vodja hotela.

Usodni prvi februar V petek, prvega februarja, je Olga Belec sporočila Hypo banki, da je sprejela odločitev. "Že januarja lani je Pipenbaher predlagal, naj kupim družbo, potem je predlog vsakih nekaj mesecev ponovil: Olga, razmislite, ali boste kupili družbo, jaz se bom umaknil. In sem začela resnično o tem premišljevati, predvsem zato, ker je bila izguba lani precej manjša kot pred tremi leti. Mi smo res uspeli zmanjšati izgubo in povečali promet. Torej se da. Težko bo, vem, ne bo nam z rožicami postlano, 51 zaposlenih je namreč veliko breme. Upam, da bodo posli ostali v takem obsegu. Če bom uspela Diano vsaj za tri leta rešiti pred stečajem, sem že naredila veliko. Če tega ne bi naredila, bi se to zgodilo že danes. Pipenbaherja bi enostavno razlastninili, pogodbo ukinili in mi več ne bi imeli možnosti za delo. Mi pa imamo še ves februar maturantske plese, lani smo imeli 20 porok, to je bilo največje število do zdaj, letos pa smo imeli do konca januarja potrjenih že 14 porok, lani v istem času le štiri; vse je že pripravljeno za Bogračiado in Festival bujte repe. Škoda se mi zdi za zaposlene, za hotel, za mesto in za regijo, da bi vse to opustili."

Olga Belec je prepričana, da sama najbolje ve, kaj je za Diano najboljše in koliko prenese. Že do zdaj so postorili veliko za uspešno poslovanje, v prihodnje bodo poskušali še dodatno znižati stroške in po potrebi zmanjšati število zaposlenih. Odločna pa je, da bodo še naprej vztrajali pri domačih zaposlenih, saj dobivajo visoke ocene gostov predvsem zaradi domačega, profesionalnega in prijaznega osebja, ki izkazuje veliko pripadnost podjetju.

Ena od pogumnih in odličnih potez Olge Belec je bila, da je zaposlila mladega, a delovnega in ustvarjalnega vodjo kuhinje Štefana Srako.

Danes ustvarijo 70 odstotkov prometa z gostinstvom in le 30 odstotkov s hotelsko ponudbo – to razmerje bo v prihodnje vsekakor treba spremeniti v prid hotelskim gostom. Toda zaradi krize in razvrednotenja srednjega razreda se opaža velik upad slovenskih gostov – in prav ti bi bili gostje Diane. Olga se zaveda: "Zdaj bom za vse jaz odgovorna, ne bo mi treba nikogar več vprašati. Poskušali bomo s čim manjšimi stroški reorganizirati, kaj preurediti. Upam pa, da bodo pristojni vendarle začeli skrbeti za prihodnost življenja v mestu in tudi da bodo uresničili načrtovano preselitev avtobusne postaje. Šele tako bi imeli mi s svojimi restavracijami in kavarno boljše možnosti za širitev ponudbe in bi lahko postali zares središče družabnega življenja v Murski Soboti."

Ne spreglejte