Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 5. 2018,
15.25

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

3

Natisni članek

SDH delavci zaposleni

Četrtek, 24. 5. 2018, 15.25

5 let, 11 mesecev

Združeni sveti delavcev hočejo soupravljati državna podjetja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

3

Predstavniki svetov delavcev družb v pretežni lasti države so danes v Mariboru ustanovili skupni svet delavcev Slovenskega državnega holdinga (SDH). Kot je po ustanovni seji povedal predsednik novega skupnega organa zaposlenih v za zdaj devetih podjetjih Vlado Šega, so se vsi strinjali z nujnostjo in smiselnostjo medsebojnega povezovanja.

S podpisom pristopne izjave so tako v skupni svet delavcev vstopili zaposleni iz Darsa, skupine HSE, Luke Koper, NLB, Pošte Slovenije, Slovenskih železnic, Telekoma Slovenije, Zavarovalnice Triglav in Kontrole zračnega prometa.

"Gre za vse večje infrastrukturne družbe v državi in dve največji finančni ustanovi. S tem korakom si želimo predvsem dvigniti ekonomsko demokracijo znotraj sistema SDH in narediti korak k bolj preglednemu upravljanju državnega premoženja," je pojasnil Šega, ki vodi tudi svet delavcev v Dravskih elektrarnah Maribor.

SDH
Novice Andrej Bertoncelj začasni član uprave SDH

Po njegovih besedah ima Slovenija precej soliden zakon o soupravljanju delavcev, ki pa je največkrat kršen prav v državnih družbah. Da si te takega organa ne želijo preveč, je razlog izključno v tem, da si želijo nepreglednega poslovanja.

Nada Drobne Popovič
Novice V upravi SDH ostaja le še Lidia Glavina

Kot je dejal, njihov organ sicer nima pravice soodločati, ima pa pravico biti seznanjen z dogajanjem v družbah, ki dajejo delo okoli 40 tisoč ljudem, in o tem tudi izreči svoje mnenje. Tolikšna številka jim daje kar nekaj moči, med drugim tudi vlaganje pobud za referendum, čeprav Šega vseeno upa, da se to ne bo dogajalo, in takega vpliva ne želijo izkoriščati.

SDH
Novice SDH še naprej brez tretjega člana uprave

Predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar je ob tem dodal, da je njihovo poslanstvo predvsem soupravljanje. Še posebej v primerih podjetij, kjer jih ne upravljajo uprave, temveč nadzorni svet po okusu SDH ali celo sam SDH, je po njegovih besedah prav, da zaposleni prek sveta delavcev stopijo skupaj in soupravljajo podjetja.

 

Ne spreglejte